Tuan Bertanya Mengenai Emas, Saya Menjawapnya

Kepada tuan puan sekalian pembaca blog yang budiman, saya telah jawab persoalan mengenai jual beli / pelaburan emas yang banyak masuk dalam inbox emel saya. Berikut adalah soalan yang sering ditanyakan.

1. Membuat pembiayaan bank untuk beli emas.
2. Beli emas untuk buat untung.
3. Akaun pelaburan emas.
4. Skim pelaburan emas beri dividen.
5. Gadai emas.
6. Pembelian emas online.
7. Lock harga.

Soal jawab tersebut dapat kita baca di Majalah Niaga. Klik di sini untuk bacaan penuh.

About the author: Anda TAK OK dengan pelaburan yang dibuat sekarang dan mahu membetulkannya ? Jika YA, sila klik link ini — Investment Workshop

13 comments… add one
  • Aqif Azizan Oct 5, 2011

    Terima kasih Tuan Suzardi Maulan (Pakdi) kerana terus sudi berkongsi pengalaman di blog Majalah Niaga. Kami amat menghargainya. Mudah-mudahan tuan sentiasa dipermudahkan perjalanan rezeki. Amin. πŸ™‚

  • noriz Oct 5, 2011

    TQ for sharing πŸ˜‰

  • Pakdi Oct 6, 2011

    Terima kasih kembali kepada Aqif dan Noriz kerana terus membaca blog ini juga πŸ™‚

  • Achik Oct 10, 2011

    Assalamualaikum Pak Di,

    Saya baca komen Pak Di berkenaan lock harga di majalahniaga (soalan no. 7) dan ada website orang lain yg quote twitter Pak Di berkenaan lock harga, seperti berbeza.

    Kalau saya baca soal jawab di website Dr UZAR, artikel berkenaan beli emas secara trade in, soal jawab #34, Dr UZAR mengatakan tak boleh kaedah lock harga tu.

    Mohon penjelasan Pak Di, terima kasih. πŸ™‚

  • Achik Oct 10, 2011

    Ok, terima kasih Pak Di sudi respon.

    Sebenarnya saya keliru tentang hukum ‘lock’ harga. Boleh ke saya beli dengan ‘lock’ harga dulu, then jumpa kemudian baru bayar dan terima emas?

    p/s:maaf saya memang betul2 baru nak kenal emas.

  • Achik Oct 10, 2011

    Saya terbaca soal jawab berkenaan ‘lock’ harga ini dalam artikel Dr UZAR:

    http://zaharuddin.net/hal-ehwal-riba/286-hukum-beli-emas-secara-ansuran-a-trade-in.html

    soalan #34.

  • Pakdi Oct 10, 2011

    Beginilah. Struktur ‘lock’ yang patuh Shariah adalah kompleks sedikit. Tak dapat saya nak terangkan dalam penulisan.

    Maka, beli lah emas secara tunai. Harga, terpulang kepada persetujuan penjual pembeli.

    • Achik Oct 10, 2011

      Ok. Terima kasih banyak2 Pak Di.

  • hadi Oct 27, 2011

    Saya rasa pakdi patut menulis pendapat tentang apa yg dikata orang iaitu kejatuhan ekonomi dunia, kenaikan harga emas dan bagaimana kita menghadapinya.

  • Dania May 17, 2012

    saya nak bertanya mengenai 22K Gold Plated TESSORO… emas ni jenis 916 kan..? ape pula maksud tersoro tu..?

Leave a Comment