Siapa Middle Class di Malaysia?

Adakah kalian, para pembaca budiman merupakan salah *seorang middle class di Malaysia?

1. Golongan profesional pertengahan umur dan pemilik bisnes.

2. Mempunyai pendapatan aktif isi rumah dari RM 10,000 – RM 50,000 sebulan.

3. Telah atau bakal memiliki rumah semi-D atau banglo.

4. Telah mempunyai atau sedang mempersiapkan tabung pendidikan anak-anak untuk masuk ke universiti luar negara.

5. Berkeinginan tinggi untuk mengekalkan gaya hidup sedia ada selepas berhenti kerja / bisnes.

Kalian mahu tambah kriteria yang lain?

Ini merupakan pandangan seorang perunding kewangan yang dilaporkan telah mengurus RM 950 juta net worth kliennya, iaitu Tuan Yap Ming Hui.

*Sumber: Set Yourself Free, Yap Ming Hui.

About the author: Suzardi Maulan, penulis tutorial online Panduan Cashflow & Panduan Saham Untuk Pelabur Baru. Sila klik sini untuk membaca profil penuh.

15 comments… add one

  • Jibam Mar 1, 2013

    Tak middle class lagi rupanya..huh..huhh…

  • abdjabbar Mar 1, 2013

    Perghhh… tinggi juga rupanya nak cakap tahap ‘middle class di Malaysia.’

  • staibaqhang Mar 1, 2013

    Golongan pertengahan diramalkan akan menyusut dan yang tinggal hanya golongan bawahan atau golongan atasan. Ini disebabkan peningkatan inflasi.

    sumber bacaan “Why we want you to be rich”

  • Altisan Mar 1, 2013

    Susah jugak nohh… nk declare kn diri sbgai orang middle class nie
    Kalo bawah… dari middle class panggil ape class ha??
    heheee.. In-between Class ker? or Uncang class? heheee..
    atau gelar kn ajer mcm2 class… mcm kete…SClass, Cclass hahaaa…..

    “Learning is our Life Long Process”

  • huzaifi Mar 1, 2013

    lagi rendah dari middle class..

  • aman Mar 1, 2013

    Satu ajer yang tick.

    Nampaknyer saya compom bukan middle class.

    So, setakat nie semua org jatuh bawah kategori low class la…..
    (hehe…. bukan senang nak mengaku sebagai low class nie….
    Kalau org kampung tahu, jatuh standard……. pakai Honda Civic tapi low class… hehehe……)

    Saya cadangkan buat tambahan kriteria net worth RM500 ribu ke RM2 juta sebagai middle class.

    Pakdi plak kategori low, middle atau high class?

  • eezone Mar 1, 2013

    Berada di ambang antara middle dengan lower class…jauh lagi nak daki ni..isk…

  • Portal KSSR Mar 2, 2013

    huhu…blom sampai middle class means masih low class saya nih,haha…

  • zzsosiris Mar 2, 2013

    Siapa yg group-kan class ni?

    Ada sape2 tau x % class kat malaysia ni?
    High Class = ? %
    Middle Class = ?%
    Low Class = ? %

    Ada bancian x?

  • kuap kuap Mar 4, 2013

    pendapatan lebih rm50,000 tapi tak rasa macam kelas atasan pun :(

  • Order of the Cleric Mar 5, 2013

    Ekonomi islam sekiranya diamalkan secara total akan membasmi hierarki tersebut, maka saya menyeru kepada semua agar tinggalkan segala yang konvensional;

    pinjaman, insurance, perbankan, kerana, adalah fardhu bagi seorang muslim mencari yang halal apabila sudah mempunyai sistem syariah..

    Wallahu’alam

  • Nur Fadhli Mar 5, 2013

    InsyaAllah, masih berusaha ke arah itu.

  • Abdul Mar 7, 2013

    Kelas yang paling tinggi adalah..Hamba! bukan hamba manusia,hamba harta akan tetapi hamba Allah-Tahap ketenangan paling tinggi. taknak ke..

  • Kujie Oct 2, 2013

    saya low class – tak capai sasaran yang digambarkan

    Mak kat kampung pun dok rumah banglo…rumah sesebuah beratap zink , berdinding papan.

  • Khalid Sayuti Oct 3, 2013

    Tak kisah jadi low class sebab diri sendiri yg tahu, cuma kenapa kerajaan kenakan cukai pendapatan kat golongan low class ni, patutnya pendapatan 500k setahun ke atas shj yg dikenakan cukai.. baru real low class

Leave a Comment