Sekiranya Masih Was-Was, Tinggalkan

was

“Saya tahu ASB tu ada fatwa kata halal, tapi … “

“Saya rasa tak yakinlah dengan pelaburan CPO futures … “

“Betul ke benda ni halal?”

Barangkali itu antara persoalan yang muncul dalam kehidupan seharian kita.

Kita rasa ragu-ragu.

Walaupun ada fatwa yang menyatakan sesuatu perkara itu halal.

Maka, Islam telah pun memberikan panduan dalam situasi sebegini.

Hadis dari Hasan, cucu Rasulullah saw:

“Tinggalkanlah apa yang meragukan engkau kepada apa yang tidak meragukan engkau.”

(Hadis Hasan Sahih, direkodkan oleh Imam Tarmizi dan Imam Nasai)

Kalian tidak perlu terlibat dalam produk kewangan yang kalian tidak yakin.

Noktah.

Semoga artikel ini memberikan pencerahan tambahan apabila dibaca bersama dengan artikel berikut:

Panduan Penting Seorang Pelabur Muslim Berjaya

About the author: Tidak ada masa urus pelaburan sendiri? Jika ya, sila klik sini — Konsultansi Pelaburan

6 comments… add one
  • Liza Mar 5, 2012

    Saya amat bersetuju dgn pendapat tuan

  • muhd syahid Mar 6, 2012

    salam,
    saya muhd syahid dan saya buat pelaburan secara online.
    saya mahukan penjelasan tentang pekerjaan saya..haram @ halal?
    jika haram maka pelaburan yang hampir kurang sama seperti saya juga begitu??
    sebagai contoh pelaburan asb,mereka menjanjikan dividen tahunan sebanyak 7-8% so lagi 93-92% kemana??
    dan kemana duit kita di laburkan oleh asb tu???

  • rizal Feb 23, 2014

    Faedah yg diperolehi daripada ASB tu boleh bayar untuk faedah2 rumah/kereta ddl loan yg statusnya mcm halal (spt bank islam) tp sebenarnya?? So mcm barter trade lah juga. Benda yg confuse kehalalan diganti dgn benda yg cofuse kehalalannya jua..

Leave a Comment