Nota Pengenalan Kepada Pelaburan Saham

Harta yang paling cepat menjadikan kita kaya adalah bisnes.

Tetapi tidak semua orang berbakat jadi orang bisnes.

Barangkali alternatif kepada menjadi orang bisnes ialah dengan menjadi partner dalam bisnes orang-orang yang berbakat. Cara yang paling mudah jadi partner dalam bisnes orang yang ada ada bakat bisnes adalah melalui pembeli saham di Bursa Malaysia. Inilah perkara pertama yang perlu difahami dalam pelaburan saham, setiap saham yang dibeli ada perniagaan di belakangnya.

Klik sini: Apa Itu Saham?

Malangnya ramai yang melihat pasaran saham itu hanya turun naik harga sahaja. Sekadar nombor. Mahu untung berlipat kali ganda dalam tempoh yang pantas. Maka hal yang sedemikian menyebabkan ramai individu yang membeli saham sebenarnya hanya menjadi seorang ‘gambler’ dan bukannya ‘investor. Apabila sudah menjadi ‘gambler’ maka itulah cara yang paling terbaik untuk buat rugi.

Klik sini: Cara Elak Rugi Dalam Pasaran Saham

Sekadar nak beli saham, modal adalah rendah. RM 100 pun dah boleh bermula. Namun jumlah tersebut tidak berapa berbaloi. Mulakanlah dengan modal yang anda sanggup rugi 100% dari modal, atau, antara RM 3 ribu – RM 5 ribu. Tapi untuk menjadikan pelaburan saham sebagai alat wealth accumulation maka modal yang lebih besar diperlukan.

Klik sini: Modal Beli Saham

Apabila telah memahami membeli saham = membeli bisnes, maka dapatlah difahami pelaburan saham adalah jauh berbeza dengan aktviti maysir (perjudian) yang haram di sisi Islam. Membeli saham adalah aktiviti yang Shariah compliant. Di Bursa Malaysia ada lebih 600 syarikat yang berstatus patuh Shariah.

Klik sini: Hukum Main Saham
Klik sini: Cara Semak Status Saham Patuh Shariah Di Bursa Malaysia

Beli saham tidak seperti beli gula, susu dan tepung. Perlu ada akaun Central Depository System (CDS) dan trading account dengan mana-mana syarikat broker yang berlesen. Pembukaan akaun ini kosnya cuma RM 10.60 sahaja.

Klik sini: Cara Buka Akaun Pelaburan Saham Bursa Malaysia

Apabila melabur sudah tentu mahu tahu cerita untung rugi. Lazimnya pemilik saham mendapat keuntungan dari pengagihan dividen dan juga keuntungan kenaikan harga saham. Tidak mustahil untuk memperoleh keuntungan 100% dalam pasaran saham, cuma kena tahu cara yang betul untuk mendapatkannya.

— Bagaimana Nak Buat Untung 100% Dalam Pasaran Saham ?

About the author: Saya bantu orang melabur saham untuk persaraan. Sila klik sini dan baca lanjut

Comments on this entry are closed.