Tentang Pelaburan Saham

Harta yang paling cepat menjadikan kita kaya adalah bisnes.

Tetapi tidak semua orang berbakat jadi orang bisnes.

Barangkali kita lebih baik jadi partner dalam bisnes orang yang berbakat. Cara yang paling mudah jadi partner dalam bisnes orang yang ada ada bakat bisnes adalah melalui pembeli saham di Bursa Malaysia. Inilah perkara pertama yang perlu difahami dalam pelaburan saham, setiap saham yang dibeli ada perniagaan di belakangnya.

— Apa Itu Saham?

Malangnya ramai yang melihat pasaran saham itu hanya turun naik harga sahaja. Sekadar nombor. Mahu untung berlipat kali ganda dalam tempoh yang pantas. Maka hal yang sedemikian menyebabkan ramai individu yang membeli saham sebenarnya hanya menjadi seorang ‘gambler’ dan bukannya ‘investor. Apabila sudah menjadi ‘gambler’ maka itulah cara yang paling terbaik untuk buat rugi.

— Cara Elak Rugi Dalam Pasaran Saham

Sekadar nak beli saham, modal adalah rendah. RM 100 pun dah boleh bermula. Namun jumlah tersebut tidak berapa berbaloi. Mulakanlah dengan modal yang anda sanggup rugi 100% dari modal, atau, antara RM 3 ribu – RM 5 ribu. Tapi untuk menjadikan pelaburan saham sebagai alat wealth accumulation maka modal yang lebih besar diperlukan.

— Modal Beli Saham

Apabila kita telah memahami membeli saham = membeli bisnes, maka tidak akan wujud pendapat yang menyatakan pelaburan saham adalah satu aktviti maysir (perjudian) yang haram di sisi Islam. Di Bursa Malaysia ada lebih 600 syarikat yang berstatus patuh Shariah. Mencari maklumat ini adalah di hujung jari sahaja.

— Hukum Main Saham
— Cara Semak Status Saham Patuh Shariah Di Bursa Malaysia

Beli saham tidak seperti beli gula, susu dan tepung. Perlu bukan akaun Central Depository System (CDS) dan trading account dengan mana-mana syarikat broker yang berlesen. Pembukaan akaun ini kosnya cuma RM 10.60 sahaja.

— Cara Buka Akaun Pelaburan Saham Bursa Malaysia

Apabila melabur sudah tentu mahu tahu cerita untung rugi. Lazimnya pemilik saham mendapat keuntungan dari pengagihan dividen dan juga keuntungan kenaikan harga saham. Tidak mustahil untuk memperoleh keuntungan 100% dalam pasaran saham, cuma kena tahu cara yang betul untuk mendapatkannya.

— Bagaimana Nak Buat Untung 100% Dalam Pasaran Saham ?

sahamsmall

[ Beli ]

About the author: Suzardi Maulan, value investor. Sekiranya tuan masih belum buat untung dengan konsisten, ketahui bagaimana saya dapat bantu tuan dengan klik link berikut — Tutorial Online Pelaburan Saham

Comments on this entry are closed.