Riba Disebalik Pembelian Emas

ribadua

Artikel kedua penulis di MajalahNiaga.com. Menerusi artikel ini tuan puan dapat memahami hukum asal berkaitan riba jual beli. Apakah prinsip asas Islam dalam urusniaga membabitkan barang ribawi?

Apabila kita telah memahami prinsip asas barulah kita dapat memahami aplikasi hukum ini dalam perkara-perkara baru yang tidak wujud pada zaman Rasulullah saw.

Begitulah luasnya perbendaharaan fiqh Islam. Prinsipnya tidak akan berubah, apa yang berubah adalah situasi dan senario setempat.

Sila baca artikel ini dengan klik di sini.

About the author: Saya bantu orang melabur saham untuk persaraan. Sila klik sini dan baca lanjut

5 comments… add one
 • Amin007.Ledang May 21, 2011

  pakdi, sekarang ini dah macam ada orang buat pasar lambak
  tapi guna dinar dan dirham.

  isunya dinar dan dirham tu saya perasan ada banyak jenis berat
  ikut keluaran dari mana

  adakah kaedah tu serupa dengan kupon???
  harap dapat penjelasan

 • nini Sep 8, 2011

  beli gold bar untuk dijual balik bila harga naik dan niat pelaburan. adakah ini termasuk riba kerana ada unsur spekulatif

  • Pakdi Sep 8, 2011

   Tidak.

 • Afiq Sep 18, 2011

  Assalamualaikum, saya ingin bertanya beberapa soalan.

  Soalan 1.
  Peniaga “A” mengumumkan(di facebook/internet) akan menjual emas dengan harga RM2000 utk 10gram, dan memberitahu, jika sesiapa yg ingin beli boleh jumpa di restoran nasi kandar pelita di antara jam 10pm sehingga 11pm, atas dasar, first come, first serve. Dan, urusan jual beli berlangsung seperti yang dirancang. Apakah hukumnya

  Soalan 2.
  Seperti yang kita ketahui, harga emas/perak pada hari sabtu dan ahad tidak berubah, iaitu tiada penambahan, atau pengurangan. Seorang peniaga, menjual emas/perak di facebook, dan kemudiannya, bersetuju pada harga yang dijanjikan di facebook setelah persetujuan kedua-dua belah pihak(penjual dan pembeli), maka, pada hari itu juga, urusniaga di lakukan di kawasan yg berdekatan. Apakah hukumnya?

  Soalan 3.
  Boleh kah kita mewakilkan kawan/sedara kita untuk melakukan urusan jual beli emas dengan peniaga? Cth: saya di penang, dah kawan saya di KL, lalu saya transfer duit ke kawan saya di kl, dan selepas itu, kawan saya melakukan urusan jual beli emas/perak secara on the spot dengan penjual. Selepas itu, kawan saya akan post perak/emas kepada saya. Apakah hukumnya.

  Soalan 4.
  Boleh kah ayah/kawan saya memajak emas milik mereka diatas nama saya(semua urusan dilakukan oleh saya) dan kemudiannya, duit pajakan itu akan diberikan kepada ayah/kawan saya. Dan apabila cukup tempoh, mereka akan memberi duit utk ditebus semula emas itu. Apakah hukumnya

 • Karmina Kadir Nov 18, 2011

  Saya seorang dealer public gold. Syarikat ini membolehkan kita membeli emas secara online. Selian itu, kita juga boleh membayar ansuran sebanyak empat kali bayaran. Charge bayaran ansuran ini ialah sebanyak 1% daripada harga emas yg kita beli. Kita boleh mengambil emas itu apabila semua bayaran telah dibuat. Adakah cari ini melibatkan riba.
  Harap maklum. Tk.

Leave a Comment