Pairing Loan ASB – Hartanah Nak Settle Hutang Rumah

13177583_1195158257174780_5344107946205311593_n

Ramai yang tanya aku pasal pairing ASB dan hartanah.

Ada yang minta opinion aku okay ke tidak ?

Berkenaan dengan teknik beli rumah under construction RM 350 ribu + ASB loan RM 200 ribu + ASB2 loan RM 140 ribu seorang.

Sila rujuk: Bagaimana Ingin Membayar Hutang Rumah Selama 4 Tahun Tanpa Komitmen Tambahan

Macam ini lah.

Ini adalah pendapat aku, yang korang nak tau sangat.

Pendapat aku tiada kena mengena dengan orang lain terutamanya Khariul Ezuwan Yusof (KEY). Jangan korang ingat aku bermusuh pulak dengan KEY. Kita orang boleh melepak dan duduk semeja tanpa ada masalah.

Dari sudut kiraan, memang ok lah korang nak pairing kan dengan ASB dan hartanah. Unit under construction, 3 tahun dalam construction period, dan 4 tahun lepas tu korang boleh settle kan hutang.

Aku lebih concern pada total loan yang korang buat iaitu:

  1. Housing loan RM 350 ribu
  2. ASB loan; RM 200 ribu seorang (total RM 400 ribu)
  3. ASB2 loan; RM 140 ribu seorang (total RM 280 ribu)
  4. EPF akaun 2; RM 13 ribu dijadikan bayaran bulanan ASB loan

Cuba korang total kan, berapa total loan korang ?

Total loan ASB, + loan ASB2 + housing loan adalah RM 1.03 juta. Syabas, sudah RM 1 juta loan korang tu. Power bukan ?

Dalam keadaan ekonomi sekarang, adakah korang nak berpusu pusu nak kejar loan yang tinggi, atau commitment yang tinggi, dengan keadaan banyak company yang buang pekerja.

Bila total loan begini:

  • Korang tidak di kira high commitment ke, atau,
  • High exposure ke, atau,
  • Bukan high risk ke.

Cuba tengok kat list, berapa kadar kenaikan orang yang kena bankrupt ?

  • Bagaimana dengan risk ?
  • Projek tersebut delay, atau pun terbengkalai ?

Progress payment korang kena tanggung sehingga lah property siap. Pastikan korang bebetul pilih developer yang strong.

Kalau korang boleh handle loan ini selama 7 tahun, korang proceed lah.

Opportunity Cost Pairing Loan ASB – Hartanah

Personal opinion aku.

7 tahun korang hadap satu housing loan. Dalam tempoh masa tu dah tak boleh nak buat benda lain . Stuck. Itu bukan game aku.

Aku lebih suka pikirkan dari sudut opportunity loss. Instead of korang buat gitu, kalau korang buat gini apa korang dapat ?

Nota Tentang Opportunity Cost / Loss.
Klik & baca –> Sudah Mahu Melabur ? Buat Kira-Kira Ini Dulu

Aku lebih suka:

  • Pegang benda yang siap.
  • Benda yang murah.
  • Loan dalam atau bawah RM 200 ribu.
  • Risk yang rendah.
  • Lokasi hartanah yang lain-lain tempat.

Kalau korang layak loan RM 1 juta, 5 buah rumah korang boleh beli.

  • Cuba kira berapa cash flow sebuah rumah.
  • Cuba kira berapa capital appreciation selepas 7 tahun nanti.

Disiplin Untuk Tidak Guna Agihan Pendapatan ASB

Apa pun kita nak buat, displin perlu ada.

Dividen ASB korang depan mata, korang tahan ke tak nak guna dan di compound kan sahaja 7 tahun ?

Hahahah…

Kalau korang boleh tahan tengok jer dividend tu, aku memang respect lah.

Biasa nye dividend dah boleh keluar je, korang dah terpacak depan bank. Korang dah berangan nak tukar telefonlah, bercutilahlah, tukar handbag lah, sport rim lah. nak tukar kereta lah, nak bayar duit road tax lah, itu lah dan ini lah.

Apa pun, atas paper memang cantik lah bro. Semua boleh tapi bab displin nanti ke laut, bab praktikal hancur.

Okay lah. Setakat ini saja aku boleh komen.

Sekali lagi, jangan salah ertikan apa yang aku cuba sampaikan, dah korang tanya pendapat aku kan.

To A Man With Hammer, Everything Looks Like A Nail

Benda normal lah geng.

  • Korang jumpa budak unit trust, diorang cakap unit trust lagi bagus.
  • Kalau jumpa budak insurance, insurance lah segala-galanya.
  • Korang tanya geng emas, emas lah terbaik
  • Kalau korang tanya geng hartanah, hartanah lah the best.

Apa saja input yang korang dapat, rasional kan balik, adakah bersesuaian dengan financial kita ?

Cukup lah ni. Aku nak layan tangga kontena. Kontena buruk. Tangga pun DIY.

Tak Forecast Figure

Cara aku memang gini.

Aku tak tekankan forecast figure.

7 tahun ke, 10 tahun ke. Walaupun aku boleh forecast dengan baik berdasarkan pengalaman aku involve dalam hartanah lelong dan homestay dari 2008 lagi.

Kalau Aku Nak Claim…

Kalau nak cerita teknik.

Cara yang dah apply.

Real case study yang aku dah buat. Aku boleh claim dapat…

  • Free rumah.
  • Free kereta.
  • Free motor besar.
  • Apa saja nak free pun boleh.
  • Free jam branded.

Semua tu aku boleh claim sebab semua tu dah pun aku dapat.

Tapi untuk apa semua itu, sekadar nak poyo. Nak bangga diri cipta teknik itu ini. Ada kalanya, yang utarakan dan ketengahkan teknik tu pun tak buat seperti mana yang ditunjukkan.

Hahaha.

Jangan Ikut Orang

Yang kesian nya:

  • Yang baru baru ini
  • Yang newbies ini

Beria ikut teknik itu ini, Sekarang ini trend mudah terikut ikut tanpa faham apa yang dibuat.

Yang penting pada aku adalah rajin.

Pokok pangkal nya adalah korang rajin atau tidak. Apa usaha korang untuk capai apa korang ingin kan ? Bukan sekadar conteng conteng di atas kertas saja, pusing sana, pusing sini.

Hati-Hati Dengan Interest Bank

Benda related pada interest rate bank ini.

Perlu berhati-hati.

Interest naik sikit jer, tengok effect dia kat loan RM 1 million korang tu. Hakhakhak.

Pilih Benda Depan Mata

Aku lebih suka yang thrill.

  • Ke sana sini.
  • Explore benda baru.
  • Pegang benda yang tangible.
  • Benda dah ada depan mata.
  • Bukan future value.

Apa yang penting adalah kita usaha dan buat yang terbaik untuk cash flow kita.

Siapa Nak Buat, Selamat Mencuba

Pada dah apply teknik pairing ini,

Selamat mencuba.

Kita jumpa lagi 7 tahun akan datang. Dan dalam tempoh masa tersebut. Yang pastinya aku atau student yang lain dah berapa buah rumah sudah kita commit dan rasa hasilnya. Sedangkan korang just hadap lah satu housing loan dan ratus ribu ASB loan.

Cara kita memang berbeza …
Terpulang kat masing masing untuk menilai nya.

Sekian saja pendapat peribadi dari budak runner.

Jangan disalah ertikan.

Nota ini diambil dari status Facebook Tuan Shafie Bustan a.k.a Pie 2020 setelah mendapat keizinan beliau.

Comments on this entry are closed.