Kerjaya Sebagai Perunding Kewangan Islam

Salam Pakdi…

Boleh saya tanya ?

Bagaimana Pakdi menjadi perunding kewangan Islam dan bagaimana cara-caranya ? Kalau Pakdi sudi, boleh kongsikan dengan saya atau follower Pakdi.

Terima kasih.

HBM.

Jawapan:

Untuk menjadi perunding kewangan Islam di Malaysia, ada 2 sijil profesional yang ditawarkan.

  1. Islamic Financial Planner (IFP), melalui IBFIM & FPAM.
  2. Shariah Registered Financial Planner (Shariah RFP), melalui MFPC.

Sila terus rujuk pengeluar sijil profesional yang telah disebutkan untuk mengetahui basic requirement yang diperlukan.

Dalam industri ini, ada 2 sekolah pemikiran.

  1. Berasaskan khidmat  nasihat
  2. Berasaskan jualan produk kewangan.

Saya memilih cara (1) sebab saya mahukan kebebasan.

Jika saya memilih cara (2) saya terikat dengan bekalan “ubat” yang saya ada sahaja. Jika saya dari syarikat A, saya tak boleh jual “ubat” syarikat B dan seterusnya.

Malah untuk menjadi ejen takaful, amanah saham misalnya, tidak perlu pun ambil IFP atau pun Shariah RFP, hanya ambil peperiksaan berkaitan sahaja.

Di Malaysia, barangkali lebih terdedah dengan cara yang kedua, iaitu kenal dengan dunia perancangan kewangan dari-dari produk yang dibeli.

Masyarakat Malaysia, rata-rata masih belum mahu membayar khidmat konsultansi. Sama seperti yang berlaku sektor kesihatan, pesakit datang sebab demam dan mahukan ubat demam. Kenapa perlu jumpa doktor, ikut cakap doktor ketika masih sihat ?

Malangnya dalam urusan kewangan, dah “sakit” baru nak berubat jadi panjang jalannya untuk pulihkan semula. Duit pun sudah tiada untuk membayar khidmat konsultansi.

Jadi, jika memilih jalan (1), tugas utama tuan nanti adalah mendapatkan sebanyak mungkin maklumat “ubat” dan beri klien pilihan yang terbaik.

Sekali lagi saya perlu ingatkan, majoriti masyarakat Malaysia tidak bersedia (lagi) untuk membayar khidmat konsultansi …

About the author: Suzardi Maulan, IFP merupakan seorang Licensed Financial Planner. Hubungi beliau di www.suzardimaulan.com