Kenapa Lelaki Ini Fokus Kepada Pelaburan Saham Dan Bukan Hartanah?

ann

“Pakdi, kenapa fokus kepada pelaburan saham, bukan hartanah ?”

Sudah beberapa orang bertanyakan soalan ini.

Entahlah.

Saya tidak ada jawapan untuk soalan tu sebenarnya.

Benar, keduanya saham dan hartanah adalah jenis harta berkembang. Jadi, dari sudut itu memang tiada masalah jika kita memilih untuk fokus salah satu daripadanya. Tetapi yang bertanya itu adalah orang yang nak tahu kenapa memilih saham dan bukannya hartanah.

Mungkin sebab ROA, ROE. Well, finance term ni orang tak faham kalau cerita. Jadi kita ketepikan cerita kira-kira ni dulu.

Ok.

Mungkin minat. Tetapi jawapan ‘minat’ tu macam tak berapa tepat.

Barangkali yang lebih tepat adalah sebab saya minat membaca. Contoh, macam nak beli syarikat biskut di Bursa Malaysia.

  • Pertamanya, nak kena faham bagaimana syarikat biskut beroperasi.
  • Bisnes model dia macam mana.
  • Buat untung macam mana.
  • Macam mana sesebuah syarikat yang jual biskut dapat bertahan lama.
  • Dan lain-lain.

Untuk mendapat persoalan-persoalan sebegitu, kena banyak membaca. Bukan sekadar duduk tengok carta saham dah dapat jawapan. Tengok pergerakan harga saham tidak membolehkan kita tahu persoalan-persoalan di atas.

Jadi kena membaca, kena berfikir dan independent iaitu kena berani membuat kesimpulan sendiri.

Namun, tahap pembacaan yang diperlukan tidaklah sampai kena jadi expert dalam bidang tu, cuma kena jadi seorang pelabur yang banyak tahu. Lebih banyak tahu, lebih baik.

Itu satu.

Seterusnya, mungkin juga sebab saya ni introvert.

Ya, tak percaya ? Saya bukan seorang natural speaker yang lahir-lahir sahaja dah pandai public speaking.

Saya kena keluar dari zon selesa natural character sebagai seorang introvert bagi membolehkan saya memberikan latihan-latihan urus duit gaji & urus pelaburan ke seluruh negara.

Warren Buffett says that in the 1950’s he invested $100 in a Dale Carnegie public speaking course ‘not to prevent my knees from knocking when public speaking but to do public speaking while my knees are knocking.’

Sama seperti seorang introvert yang lain, saya tidak memulakan perbualan.

Saya lebih selesa bersama dengan orang-orang yang saya sudah kenal, berbanding orang baru. Maka jika diberi pilihan untuk ngeteh buat “network” sampai awal pagi dengan orang yang baru kenal atau membaca sampai awal pagi, sudah tentu membaca sampai Subuh menjadi pilihan.

Maklumlah, bila aktif beli rumah mana boleh duduk dalam rumah atau pejabat sahaja. Kena jumpa penjual / ejen, banker, lawyer. Dah selesai beli, kena cari kontraktor misalnya nak renovate / repair rumah. Lepas tu kena cari penyewa. Uruskan penyewa. Proses tu semua bukan sekali jumpa terus done deal. Berkali-kali.

Nak beli satu rumah itu prosesnya banyak kali nak jumpa orang.

Jadi, kalau ada hasrat nak beli 30 buah rumah, bersamaan setahun sekali sampai usia pencen, maka proses itu berulang banyak kali. Bagi, sebahagian orang proses jumpa orang sebegitu adalah menyeronokkan.

Sekarang, urusan jual beli saham semua dah online. Mungkin nak buka akaun CDS dan akaun trading itulah sahaja yang kena jumpa orang, lepas itu pun berurusan melalui emel atau perlu telefon sahaja.

Bangun tidur, membaca, buy, membaca, tidur, bangun, membaca, sell, membaca, tidur… proses itu berterusan begitu.

Mungkin ada pilihan untuk proses sebegitu menyebabkan saya lebih selesa, senang fokus dan membuat keputusan untuk membuat lebih banyak pelaburan saham berbanding hartanah.

Orang extrovert tidak melabur saham kah ?

Eh, tiada masalah.

Cumanya seorang introvert mungkin memilih tidak bercakap dengan pengurusan, dan orang extrovert mungkin lebih enjoy attend AGM dan bercakap dengan CEO dan pengurusan kanan. Bagi seorang introvert, barangkali listening skill dan membuat pemerhatian yang teliti terhadap produk sesebuah syarikat itu lebih natural.

Apa pun, pelaburan saham kena banyak membaca.

Jadi, siapa tak suka membaca barangkali dapat lupakan pelaburan saham. Sekadar minat nak buat duit dengan saham tidak mencukupi. Takut-takut nanti bila sampai masa perlu membaca adalah ketika saat modal pelaburan itu ditalkinkan sahaja.

Tapi nak membaca apa ?

He he he. Maksudnya tak cukup suka membaca tu. Kalau suka, mesti dah jumpa macam-macam buku pasal pelaburan saham. Antara ‘buku’ yang penting yang perlu dibaca adalah annual report sesebuah syarikat.

Minat membaca sahaja juga tidak mencukupi. Kena bertindak dengan terus buka akaun. Dah buka akaun terus beli 2,3 syarikat dulu. Kemudian baru belajar ilmu pelaburan saham dengan lebih mendalam.

About the author: Suzardi Maulan, value investor. Untuk lebih info mengenai pelaburan saham sila klik link ini — Tutorial Online Pelaburan Saham

Comments on this entry are closed.