Kenapa Orang Muda tidak Berapa Minat Main Saham di Malaysia?

Ini laporan berita dari Business Times:

Malaysia plans to increase retail investors in stock mart

MALAYSIA hopes to have a consistent retail participation in the stock market of at least 50 per cent in nine years, or by 2020, Deputy Finance Minister Datuk Donald Lim Siang Chai says.

Since 2005, the country’s stock exchange is largely traded by institutional funds, with retail participation being between 24 per cent and 37 per cent. The last time retail participation hit 50 per cent was in 2003.

We have only slightly less than 30 per cent of retail participation. This is not very healthy. If you compare to the more developed markets, you will see that their retail participation is much higher.

“In markets like the US and Japan, retail participation is more than 50 per cent. We hope to increase the number through education and awareness programmes,” Lim said after the opening and handover of OSK Investment Bank Computer Lab to Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) in Kuala Lumpur yesterday.

One of the segments the government hopes to see higher stock trading participation is by youths aged between 20 and 29.

A survey initiated by Bursa Malaysia revealed that the younger Malaysian generation is not active in the stock market.

A total of 59 per cent involved in the stock market are those 40 years and above and only 12 per cent of investors are within the 20-29 age group.

As part of the company’s efforts to generate more interest among the youth, OSK Investment Bank Bhd has launched OSK Investment Challenge (Oskic).

It allows students as well as those who are not familiar with stock trading to take part in the trading as a virtual investor within a simulated stock market.

Besides encouraging banks and stockbrokers to organise campaigns to encourage more people to invest in stocks, Lim said the country’s increasing per capita income, which is expected to double to US$15,340 (RM46,480) by 2020 (from US$7,733 or RM23,431 in 2008), will also play a key role in boosting retail participation.

He added that retail investors also must change their mindsets by investing in a stock with a long-term view, in order for the 50-50 target to be achieved.

OSK Investment handed over the new computer lab to UTAR after the university secured top spot in the campus category of the Oskic.

Next month, OSK Investment will launch Oskic Indonesia (Campus Edition) to youth aged between 18 and 30. By the middle of the year, the company will launch Oskic (open edition), which is open for working adults between 24 and 35 years. In the fourth quarter, Oskic (Campus Edition) will again open to students aged between 18 and 30.

1. Orang muda di Malaysia berminat untuk melabur tetapi ramai memilih forex untuk bermula. Justeru tindakan kerajaan menarik pelabur muda ini amat bagus kerana urusniaga forex yang berlaku ini adalah tidak patuh Shariah.

2. Barangkali pihak tertentu seperti Suruhanjaya Sekuriti, Bursa Malaysia dan juga syarikat broker kena fikir mana silap mereka. Ada beberapa perkara yang mereka perlu ubah.

3. Antaranya adalah undang-undang berkaitan menjadi dealer / broker saham. Saya berani cakap anak-anak muda tak minat jadi broker saham disebabkan struktur komisyen, pembahagian risiko yang hanya menguntungkan pihak syarikat broker. Sedangkan broker memainkan peranan penting untuk mencari pelanggan. Kalau seseorang itu baru berusia 25 tahun maka dia lebih selesa mencari broker berada dalam lingkungan umur mereka juga.

4. Orang muda ini adalah generasi Y. Internet adalah segalanya. iPhone, Blackberry bukan masalah. Jadi saya tidak tahu kenapa online trading platform di Malaysia tidak begitu menarik dan susah. Berbanding membuka akaun forex dan menguruskannya yang boleh dibuat tanpa susah payah. Data pun boleh dapat percuma! Jadi, penuhi kehendak mereka dalam hal ini. Ini semua perkara nak caj dan buat untung.

5. Seterusnya adalah isu kesedaran dan pendidikan. Saya rasa ia sudah pun banyak dibuat.

6. Jadi saya harap ada pihak di Bursa, SC, dan mereka yang berkuasa dalam syarikat broker yang melihat dua perkara ini. Kalau tidak memang orang muda tak minat sangat nak melabur di Bursa Malaysia.

About the author: Suzardi Maulan, penulis buku Rancang Wang Dari Sekarang dan 2 tutorial online; Panduan Cashflow & Panduan Saham Untuk Pelabur Baru. Sila klik sini untuk membaca profil penuh.

19 comments… add one

  • mrkay Mar 25, 2011

    saya setuju dengan semua point pakdi. saya umur 26 dan minat nak main saham, tp pendedahan tak cukup dan kadang2 tercari2 mana nak mula. nak mula pon kena ada confident. bila susah nak cari maklumat, confident pon jatuh.

  • matjoe Mar 25, 2011

    duit abis kt dslr, smartphone, data plan, xdak duit diperuntukkan utk pelaburan pun ye jugak

  • aman Mar 25, 2011

    Semalam baru tengok citer nie. Ala-ala dokumentari la nie… Best giler….

    http://www.youtube.com/watch?v=FzrBurlJUNk
    http://www.rottentomatoes.com/m/inside_job_2010/

    Carik yang full punyer.

    Kesimpulan citer nie, dunia nie memang dikawal golongan pemodal elit.
    Yg kena tipu, pelabur skim pencen, org awam.

    Ngam betul dgn buku nie

    http://www.amazon.com/Rich-Dads-Conspiracy-Rules-Money/dp/0446559806

    http://www.amazon.com/Rich-Dads-Advisors-Investing-Financial/dp/0446510998/ref=pd_bxgy_b_img_b

    Persoalannya.
    Adakah kita bersedia masuk kedalam pertarungan besar yang kita tahu dikuasi oleh golongan pemodal elit dan memperjudikan nasib sendiri dan keluarga?

    Mari kita bincang…hehehee…

  • noriz Mar 25, 2011

    iye…org muda lebih pentingkan gaya hidup trendy skang dari bekalan utk masa depan…. huhu just like me pun dulu… padahal study finance tpi tak tahu manfaat kan…ruginyeee… dah tua baru nak terkial-kial :(

  • rasydan Mar 26, 2011

    saya setuju gak dengan pak di. lagi satu, saham2 ni saya tgk dia punye seminar ke class lebih tertumpu di pantai barat (KL mainly). so utk orang2 yang duduk kat pantai timur (mcm saya) ni susah sikit nak pi seminar dekat sana.

    patutnye investment bank ni bukak seminar utk awareness for beginners and advance utk kawasan luar dari KL.

  • Percuma Mar 26, 2011

    Salaam, yup..aku pun x didedahkan sangat mengenai saham di Malaysia ni..

  • Imran Mar 26, 2011

    Pakdi, point 4 ngan 5 lah yang saya rasa paling penting sekali. Memang ramai yang berminat untuk main saham ni tetapi pendedahan dan pendidikan kurang sekali. Kalau dapat Pakdi buat ebook – bagaimana main saham secara online untuk beginner sure mendapat sambutan hangat saya rasa.

  • rashidi Mar 26, 2011

    setuju 100% dgn pakdi. lately terfikir y online broking charges terlalu tinggi which it eats up our profit for each transaction. diorg buat apa sebenarnya sampai komisyen 0.5% (nampak rendah tp cuba darab RM15k-20k..banyak tu..) share trading dah macam unit trust la plak. pakdi (or kwn2 muslim yg bijak IT kat luar tu) tak nak buka online trading brokerage ke yg charge murah2 utk Bumiputera Muslim kat luar ni yg transaction value ciput2 ni (small fish)?

  • alanpjs2 Mar 26, 2011

    memang betul tu.
    mungkin dari kecik sampai zaman universiti, mereka didedahkan dengan persepsi buruk apabila terlibat dengan saham. kena ada modal yang besar, boleh untung besar dan boleh rugi besar jugak. Lagipun, orang muda zaman sekarang keluar universiti je dah banyak hutang. & keinginan untk memiliki gajet terkini tinggi, ye lah darah muda (padahal susut nilai gajet2 ni cepat).

    harap2 ada banyak lagi usaha dibuat macam OSK buat tu. saya umur 25 tahun, dan berminat jugak, buat masa ni faham secara asas je bagaimana bursa saham ini berfungsi. tengah terkial-kial lagi nak memahami dengan lebih mendalam saham ni (ye lah, melabur tanpa menyelidik & memahami mekanisme serta risikonya terlebih dahulu sangat bahaya!)

  • Fauzee Mar 26, 2011

    Saya sokong dengan ulasan pakdi mengenai minat org muda dlm main saham kat msia ni.. saya pn bru berusia 25thn dan saya juga sudah lepasi fasa pertama seperti yg Pakdi sarankn seblm mula melabur..sekarang masih mencari ilmu utk bermain saham dan nasib baik skarang da ade banyak info2 dekat internet dan yg besnye dalam bahasa melayu.. cume kalo boleh, kerajaan di harapkan menambahkan lagi seminar2 atau bengkel serta promosi bg menggalakn lagi golongan muda menceburi bidang ini..

    Saya juga sgt sokong dengan tindakan agensi kerajaan seperti akpk yg byk membuka minat remaja dlm bidang kewangan ini seperti program ‘Power’.. sikit sebanyak dpt membuka minda remaja utk mengatur perbelanjaan dan hutang mereka..

  • farhan Mar 27, 2011

    orang muda takde modal..gaji ciput..so utk waktu ni invest dalam unit trust jer la.mgkn bila dah stabil blh slow2 buka akaun utk trading saham

    • Acik fosilmitra Mar 28, 2011

      Org tua pun sama jugaklah farhan… masih terkial² lagi didalam memahami apa itu saham dan bagaimana hendak mendalaminya… Ilmu saham akhirat pun masih tipis inikan pulak ilmu saham dunia yg memerlukan byk kos dan masa utk mendalaminya… Sabau jelah…

      Jadi do it now & do it right!../

  • alhamidi Apr 4, 2011

    Golongan muda ini ialah Generasi Y. Itulah yang saya setuju sangat..!!

    Apabila golongan muda ni meningkat ‘tua’, minat mereka mungkin tak berubah pun. Pasaran saham nampak lambat, suram, leceh dan membosankan. Macam tulah persepsinya.

    Bursa Malaysia dan SC kena bertindak dan mula berubah sedikit-demi sedikit utk memenuhi kehendak Gen Y yang dah tak berapa muda ni.

  • izzul Apr 6, 2011

    1 lagi saham dekat malaysia ni lmbat..
    tuh ramai beralih k forex..

  • amin007.ledang Jun 12, 2012

    “Manakala Maybank pula aku pilih sebab Maybank ada menawarkan islamic trading account..ianya dikenali sebagai Maybankinvest-i. Sebagai orang islam, aku rasa..aku kene la support produk ni..dan sepengetahuan aku, masih takde lagi broker firm lain yang menyediakan islamic trading account selain dari Maybank.”

    Ada terbaca blog 81cents.com tentang syarikat broker. Ingat nak cari islamik punya akaun…

  • Azrie Hafiz Aug 3, 2012
  • da fiest Aug 5, 2012

    bg yg thn mghdp p.c brjm2 lamany hany utk mndpt untg yg kecil slps d tolak mcm2(bg org baru) ni pn kalau untg(biasany majority yg baru bljr hilang duit),..bolelh go on,akak jual goreng pisang n air batu d tepi jln tu pn kdg2 bole dpt rm 500 tk sampai 6 jm broperasi illegal kt sana,tk dpt bygkn sy yg npk educated ini pn kna nunggu brtahun2 baru dpt menyamai pndptn akak tu

  • Mohd Sep 9, 2012

    Salam…
    Alahh..mmg diorng xfikir pun psal golongan muda ni..
    Bagi sy ni disebabkan tiada keadilan utk semua golongan.
    Diorng ada keroni diornag sendiri yang diberi dan disuap hari2.
    Tgk mcm IPO felda sudah ler..sblum diberi pde public golongan VIP, menteri
    dan kerabat dah rembat kau2 dh saham tu..
    Golongan berpengaruh dan kaya bertambah kaya..yg miskin dan muda ni duk di takuk lame.
    Bila golongan muda main forex..marah dn ckp haram.. sbb apa??
    Sbb duit xmasuk poket diorng…tu je lah..
    Mungkin pihak atasan dh bagi arahan dan strategi utk tarik golongan muda
    tapi yg mslahnya bila task ni smpai kt tangan org yg x berpegang pada amanah
    tu yang jadi rasuah, keroni dan sebagainya…nauzubillah..

  • Derok Oct 1, 2012

    ada orang cakap online trading haram..entah la..

Leave a Comment