Jemput Makan, Ini Semua Percuma

Pada zaman dahulu, di sebuah tempat di Amerika Utara banyak kedai makan menawarkan makanan percuma kepada pelanggannya.

Siapa yang tidak seronok. Makanan percuma. Bodohlah kalau tak mahu ambil kan.

Maka berduyun-duyun orang datang makan. Maklumlah, sudah penat bekerja dari pagi. Tenaga perlu dipulihkan untuk menyambung kerja pada sebelah petang pula.

John The Carpenter: Bro, sedaplah makanan ni tapi pedas sangat. Air takde ke?

Jack The Kopitiam: Alhamdulillah. Air kena beli. Makanan je percuma. Air minum aku tak kata percuma. Nak air apa?

John The Carpenter: Sirap ais lah macam tu. Tak tahan sangat dah ni.

Jack The Kopitiam: Orait, nanti aku hantar. Bayar RM 9 untuk sirap ais di kaunter.

Manakala, di sebuah kawasan berhampiran.

Tony Stark The Iron Man: Bro, bila kau nak bagi makan percuma ni. Ni yang aku malas makan kedai kau ni, semua nak caj.

Robin The Restauranter: Eh kejap-kejap, jangan lari. Sekarang juga aku umum makanan percuma untuk semua.

percuma

About the author: Suzardi Maulan, Islamic Financial Planner (IFP). Klik sini untuk info lanjut

Lagi Artikel Menarik

6 comments… add one
  • Zurina Apr 30, 2013

    Nampak menarik 😀

  • harris May 1, 2013

    theres no such thing as a free lunch kerna pasti ada org lain yg akan menangungnya

  • jibam May 1, 2013

    Kat office aku memang setiap hari ada free lunch.

  • Adam May 2, 2013

    Kalau merujuk kepada isu politik sekarang, ‘there’s no such thing as a free lunch!’

    Kita harus kental semangat terus berusaha mencari rezeki & menjemput rezeki.

  • kl-car-rental May 3, 2013

    maksud yang mendalam dan tersirat ada di situ…

Leave a Comment