Hartanah: Bina Kemudian Jual atau Jual Baru Bina?

Apakah pilihan kita?

1. Beli rumah yang belum siap yang hanya berdasarkan kata-kata dan janji pihak pemaju, atau,

2. Tunggu rumah baru siap, tengok segala kecantikan mahupun crack, defect yang ada kemudian baru beli.

Pembiayaan sistem BTS dibincang sebelum ke Kabinet: Chor

RAWANG: Soal berkaitan pemberian pinjaman akan dibincangkan dengan institusi kewangan dan Bank Negara terlebih dahulu sebelum usul pindaan Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 (Akta 118) yang memperuntukkan konsep Bina Kemudian Jual (BTS) dibentangkan ke Kabinet.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Chor Chee Heung, berkata oleh kerana konsep itu adalah sesuatu yang baru, pihaknya perlu terlebih dahulu berbincang dengan institusi kewangan dan Bank Negara.

Secara dasarnya kita akan mendapatkan kelulusan daripada jemaah Menteri terlebih dahulu bagi membolehkan sistem ini dilaksanakan pada 2015.

“Keputusan itu bagaimanapun akan bergantung kepada beberapa faktor, antaranya institusi kewangan seperti bank harus bersedia pada masa itu untuk memberi pinjaman kepada pembeli dengan cara yang baru itu,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan projek perumahan tiga tingkat Saffron Semi-D di Puteri Heights, di sini, hari ini.

Justeru, katanya, konsep BTS akan hanya dilaksanakan sepenuhnya apabila pindaan akta itu diluluskan di Parlimen.

Beliau berkata, selain memastikan pembeli tidak dibebani dengan kes rumah terbengkalai dan tertipu, pindaan itu akan memaksa pemaju lebih berhati-hati kerana mereka boleh didakwa di bawah Kanun Keseksaan sekiranya melakukan kesalahan tersebut.

Katanya, pindaan tersebut meliputi dua perkara penting seperti, deposit bagi lesen pemaju sebanyak RM200,000 yang dikenakan ketika ini akan berubah kepada satu amaun yang lebih munasabah serta memasukkan elemen jenayah, iaitu pemaju boleh disiasat di bawah Kanun Keseksaan sekiranya gagal menyiapkan projek tanpa alasan kukuh.

Chor berkata, walaupun diperkenalkan sejak tahun 2007, konsep BTS atau lebih dikenali sebagai konsep 10:90 itu kurang mendapat sambutan kerana pemaju tidak berminat menjual rumah melalui kaedah tersebut di mana setakat ini hanya lima rancangan perumahan berjaya menggunakan sistem itu sepenuhnya.

“Kemungkinan buat masa ini banyak institusi kewangan tidak begitu mengerti apakah maksud BTS dan cara pinjaman dapat dikeluarkan kerana ia agak sukar difahami berbanding sistem jualan yang diamalkan ketika ini,” katanya.

Beliau yakin konsep itu akan diterima selepas pindaan Akta 118 dilaksanakan.

Kerajaan pada 2006 bersetuju secara prinsipnya untuk memperkenalkan konsep BTS dengan pembeli membayar 10 peratus deposit dan baki 90 peratus dibayar selepas rumah siap.

Sebelum ini, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan ketika itu, Datuk Seri Ong Ka Ting (kini Tan Sri), berkata pemaju yang memilih konsep ini akan menikmati beberapa insentif termasuk pengecualian daripada membayar RM200,000 deposit dan duti setem kepada kerajaan. – BERNAMA

About the author: Suzardi Maulan, Islamic Financial Planner, penulis buku Rancang Wang Dari Sekarang dan 2 tutorial online; Panduan Cashflow & Panduan Saham Untuk Pelabur Baru. Sila klik sini untuk membaca profil penuh.

4 comments… add one

  • Amin007.Ledang Apr 3, 2011

    mak saya suruh beli rumah sudah siap.
    tak kisah harga mahal atau murah.
    kan kita buat pinjaman dari bank juga kan hehehe

    sekurang-kurang, bulan pertama kita bayar pinjaman rumah
    kita sudah duduk rumah tersebut

    membeli rumah yang tiada depan mata.
    hanya mengharapkan janji-jani manis dari pemaju
    entah laa.

    rasanya dulu pernah sentuh bab ini.
    mana lebih untung bagi pemaju
    buat dulu dan jual
    atau jual dulu baru buat

  • missai Apr 4, 2011

    rasanya kat Mesia ni mmg pembeli selalu jadi mangsa para kontraktor yg tak bertanggungjawab… dah sampai masanya sistem skrg diubah…para kontraktor kena sama2 bertanggungjawab…brapa ramai yg mengeluh jika projek terbengkalai sedangkan hutang tetap kena bayar…ada sesetengah kes tu sampai pembeli dah meninggal pun tak habis lagi…

  • Megat Apr 4, 2011

    Bagaimana pula dari sudut kontraktor, terutama sekali sub-kontraktor?

    Adakah payment untuk sub-kontraktor tak boleh dibuat selagi tak ada pembeli walaupun projek dah siap?

    Mungkin pembiayaan secara islamik boleh membantu di mana bank menjadi penanggung risiko.

  • pakdi Apr 5, 2011

    Megat, ada tapi masih perlukan kefahaman player industry property. Perbankan Islam tidak dapat naik sorang-sorang tapi sokongan industri lain.

Leave a Comment