Harga Rumah Mahal 2012

1. Harga rumah dikatakan semakin mahal.

2. Jika dibandingkan harga yang lama dan purata gaji di Malaysia.

3. Namun bagi orang Singapura, rumah RM 1.5m belum sampai sejuta dollar.

4. Maka, harga rumah jadi murah dari perspektif tersebut.

5. Kita tidak memerlukan rumah. Kita memerlukan kediaman. Kediaman ini dapat kita beli atau sewa.

6. Jika disebabkan harga semakin naik dan kita belum mampu beli rumah, maka kita ada pilihan untuk menyewa. Biarlah mereka yang berduit berhutang dengan bank, membayar cukai kepada kerajaan dan membayar servis peguam.

7. Biarkan mereka yang mampu ini terus menyebabkan harga rumah naik, naik dan naik. Sampai satu hari mereka sedar tiada siapa lagi yang mampu beli dengan harga yang mereka mahu jual.

8. Harga rumah yang semakin menaik membantu orang miskin. Lagi tinggi harga rumah, lagi banyak cukai yang kerajaan kutip. Lagi banyak cukai yang kerajaan dapat, lagi ramai orang mendapat manfaat.

9. Lagi tinggi harga rumah, penjual semakin kaya raya. Itu rezeki mereka sekarang. Dah untung kena bayar cukai dan zakat. Baru berkat.

10. Bila dah untung besar, jumlah bayaran zakat pun makin besar. Apa yang tak bagusnya kalau orang makin banyak berzakat sebab dah untung?

11. Apa yang tidak baik untuk kita (sebab belum mampu beli rumah lagi) mungkin baik untuk orang lain (orang miskin yang mendapat bantuan kerajaan). Mungkin Allah swt nak bagi kita rumah yang lebih baik dengan harga yang lebih murah.

12. Iaitu bila orang yang mampu hari ini akhirnya sedar tiada siapa mahu beli rumah yang mereka mahu jual, komitmen mereka dengan bank pun barangkali telah sampai ke peringkat maksimum, maka bila ‘tersedak’ mereka terpaksa jual rumah dengan harga yang lebih rendah.

13. Setiap perkara di dunia ada turun naik dia. 10 tahun dulu, tiada siapa jangka BN akan hilang banyak negeri. Entah-entah PRU 13 BN hilang kuasa di peringkat persekutuan juga.  Begitu juga dengan harga rumah. Sampai masanya jatuh lah dia.

14. Maruah kita tak terjejas sedikit pun kalau tak dapat beli rumah sekarang. Itu maksudnya kita ada peluang tambah simpanan dengan lebih banyak. Persepsi sahaja yang kata rumah kediaman itu adalah aset. Apalah guna beli rumah jika hutang dengan bank semakin bertambah. Hutang beli rumah satu. Hutang renovation rumah lagi.

15. Bersabarlah. Bak kata orang bijak pandai Jawa, “Don’t be a greater fool.”

p.s. Kalau dah berhutang beli rumah, jom belajar cara pendekkan tempoh hutang rumah untuk jimat lebih banyak duit. Klik sini ya.

About the author: Saya merupakan penulis buku Rancang Wang Dari Sekarang & ebook Panduan Cashflow. Pemegang sijil profesional Islamic Financial Planner (IFP). Klik untuk membaca profil penuh.

26 comments… add one

  • Farid Adam Sep 14, 2012

    info & komen yang amat berguna…terutama item ke-14 tu…

  • shera Sep 14, 2012

    Bilaaaa nak turunnnnnn?

  • LiasM Sep 14, 2012

    Alhamdulillah.. inilah pendapat/info yang nak didengar.. lega rasanya.. ingatkan kena ikut trent mereka tu..

  • Pelabur101 Sep 14, 2012

    Bila nak turun = Apabila demand dah kurang.

  • eezone Sep 14, 2012

    really like this posting….

    point no 14 tu memang best…

    kadang2 tak paham kenapa orang berpusu2 nak beli rumah jugak sedangkan diorang tahu harga yang diorang beli tu mahal…

    tapi saya tak kisah, sebab saya dalam bidang jualan hartanah…kalau ada orang nak beli, takkan saya tanak jual kan? hehehe….

  • nik Sep 14, 2012

    masalahnya bila nak turun?..sedangkan umur semakin meningkat..gaji yang naik pun ciput..terpaksa bertarung dengan masa…bila harga rumah turun dan usia dah terlebih..belum tentu dapat kelulusan pinjaman…jika ada cadangan/komen..silalah kongsikan..

    • Adiputra Selamat Oct 21, 2012

      Pada pandangan saya, keadaan ini mungkin disebabkan oleh manipulasi2 pihak pemaju atau golongan2 pakar hartanah yang berhati busuk kononnya harga rumah akan sentiasa melambung tinggi seperti harga emas. Oleh itu, rakyat yang rata2nya mahu bekerja di bandar seperti KL secara sedar atau tidak termakan dengan manipulasi ini dan berebut2 pergi ke ekspo hartanah nak beli rumah walaupun tahu harganya mungkin tidak masuk akal pun (kononnya beli rumah sebelum harga tinggi sedangkan yang ada value hanyalah lokasi dan tanah, bukan rumah tu sgt). Jadi semestinya pihak penjual sama ada pemaju / tuan rumah / pelabur hartanah sentiasa mahukan senario ini berkekalan supaya mereka bole meletakkan harga yang tinggi setiap kali untuk menjual rumah kononnya itulah keadaan market sekarang padahal Malaysia ni bukannya kecil seperti Singapura yang tak cukup tanah nak buat pembangunan perumahan. Apapun, bagi kita yang ingin membeli, pendangan saya ialah sentiasa berusaha mencari jalan untuk membeli sebuah rumah. Harus diingat, projek perumahan yang baru tidak menjamin harga yang murah malah mungkin lebih mahal dari rumah2 yg sedia ada tetapi di lokasi yg lebih baik. Oleh itu, berusaha lah mencari sebuah rumah dan mulakan dengan rumah yang dlm kemampuan walaupun faktor rumah seperti saiz, lokasi, usia dan sebagainya mungkin tidak memenuhi kehendak kita. Tetapi itu lebih baik daripada kita hanya sekadar menunggu dan terus mendengar pandangan atau ramalan2 dari mereka2 yg kononnya mengaku pakar hartanah bahawa harga pasaran hartanah akan jatuh merudum dan sebagainya kerana itu semuanya mungkin juga palsu. Tip Pakdi no.13 di atas boleh dijadikan contoh. Apapun berusahalah mencari rumah untuk menjadi kediaman kita dan gunalah kemahiran kita untuk nego pasal harga, kos2 guaman atau sebagainya kerana rumah hanyalah binaan manusia, sampai masa boleh rosak juga dan roboh. Tetapi tanah dan lokasi manusia xboleh buat melainkan Allah sahaja.

  • Raja Noor Izzuddin Sep 14, 2012

    To me this article is a self-serving bias for peoples who loath to invest in the real-estate investment. Recently, Hedge-Fund titan John Paulson said:

    ” If you don’t own a home buy one. If you own one home, buy another one, and if you own two homes buy a third and lend your relatives the money to buy a home.”

    Paulson has been bullish on housing for a while now (he runs a housing recovery fund), but this is him hitting super-bull territory. His reasoning is that home prices are great, the bond market is dead, and commodities like gold, which he also has a big prediction for, are on the rise.

    With the 3rd money printing by the Federal Reserve today, this is the best time to invest in the hard asset such as real-estate, gold, and art.

  • wan Sep 15, 2012

    rumah ku syurga ku….rasa terpinggir di negeri sendiri klu tak ada rumah sendiri…pendatang pun ada rumah…mana satu pilihan kalbu, tepuk dada tanya bank, klu loan lulus terus layan.

  • kuping Sep 15, 2012

    Bunyi nya macam tak menggalak kita beli rumah je…sampai bila nak menyewa rumah…

  • zzsosiris Sep 15, 2012

    Tapi problemnyer cukai pon penyewa yang byr dgn duit lebih markup sewaan, hutang ngan bank pon penyewa yang bayar siap ada surplus lg.. yang rugi adalah orang yang beli rumah luar kemampuan, tinggal situ dan byr guna hard earned cash sndiri.. kalau beli rumah utk investment, dapat membantu org yg x mampu beli rumah ni ada kediaman, dan yg lagi best ialah, hutang sndiri orang lain byr kan. Tp bukan semua orang boleh jd investor, silap2 mkn diri.

  • bulan Sep 16, 2012

    Apa apa pun setiap keluarga mesti ada rumah untuk berteduh ..jikalau kita menyewa sahaja untuk tunggu rumah akan turun harga…susah lah sikit sebab umur makin lama makin meningkat silap2 bank tak terima ..walaupun rumah skang ni dah mahal pepandai mencari rumah yg kita mampu…tak dapat dinafikan bank sentiasa untung tapi jika kita pikiq panjang ..jika kematian belaku, si pembayar rumah ..sekurang2nya ada insuran cover untuk keluarga berteduh..kalau menyewa tak terjamin keluarga melarat di tepi jalan tak ada rumah..Umur manusia sekarang ni pun tak panjang..kira bonus lah klu boleh sampai 70thn..ini pengalaman saya sebagai balu..nasib baik suami beli rumah..klu tak merempat anak beranak…MRTA cover …

  • yayashee Sep 16, 2012

    Assalamualaikum PakDi.

    Tak kisah siapa anda, miskin, rakyat marhaen, jutawan jutaria sekadar membeli bon.

    Saya sokong Pendapat Pakdi, Free to think and free to comment + analyse yourself.

    Share in real estate is awesome, kalau tahu sekarang rumah mahal kat sini etcetera yada- yada.. Find a good real estate manager and talk to a great lawyer in the best lawfirm.
    Ask my opinion where to buy the land of house.

    I would focus more on land rather the house.
    House can be build any time, price of material no fixed, but to build a home, you need souls to fill in the “Housy HOMEY Home.”

    penutup:

    I’m your reader at tweet PakDi.
    Jom kita talk business. :)

    Barakallah.

  • radar1 Sep 17, 2012

    i find that no8 is hilarious..

  • cik buku Sep 24, 2012

    ntah kenapa, bila saya baca, saya rasa lega sedikit sekarang walaupun saya tidak beli lagi rumah ;)

  • shahrul azmi ahmad Sep 26, 2012

    As’kum
    Seronok pulak baca posting ni… banyak yang saya setuju… cuma ada satu dua yang saya x berapa setuju… berkenaan harga rumah akan turun tu… w’pun teori supply and demand tu ada… tapi bila masuk bab rumah ni… saya skeptikal teori tu boleh diguna pakai.
    Saya nak share satu cerita…
    Masa study dekat universiti beberapa tahun lepas… masa ambil program master… supervisor cerita tentang sorang student master (atau phd kot) dia yang buat research tentang correlation di antara income dan harga rumah di Lembah Klang… hasil kajiannya yang sgt menarik…. purata pendapat lebih kurang RM5K sebulan… purata harga rumah teres dlm RM300K (tahun 2005 yang lepas)… drpd harga rumah tu, sepatutnya tidak memungkinkan seseorg itu mempunyai rumah… sebab komitmen bayaran bulanan dah mencecah RM2K++ setiap bulan… belum cerita pasal kereta dan lain2 komitmen…
    Tapi yang menghairankan…. mengapa setiap launching rumah baru… all sold out?
    Hasil fenomena ini… kemungkinan besar penyakit sosial akan muncul (dan telanpun muncul)… rasuah… tipu… pecah amanah… dan sebagainya…. bagi menampung kekurangan perbelanjaan bulaan ini…
    NPL juga semakin meningkat… generasi muda semakin ramai yang bankrup…. sebahagiannya umur belum 30 pun lagi….

  • suhar Sep 27, 2012

    falsafah nie hanya utk senang kan hati bagi mrk yg tak dapat beli rumah sdiri je…..kalo dlm realitinya semua orang nak ada rumah sdiri secepat mungkin…..faktor usia, gaji & bank.

  • kenoi Oct 2, 2012

    ukur baju di badan sendiri, anda sanggup ‘sengsara’ demi utk rumah pilihan hati tiada salahnya. tapi jangan ‘menjerit’ ke seluruh alam dengan ‘kesengsaraan’ yg ditanggung itu..

    banyak pilihan lain dan insentif dr kerajaan, rebutlah selagi peluang masih ada. jgn diikutkan kehendak tp penuhkan dulu keperluan asas.

    • Adiputra Selamat Oct 21, 2012

      Mungkin bagi yg menerima gaji bawah RM3000, masih punya harapan untuk gunapakai insentif kerajaan walaupun semstinya terhad. Tetapi bagaimana kalau gaji anda lebih dari kelayakan tersebut? Bagaimana dengan mereka2 yg menerima gaji contohnya RM4500 tetapi tidak layak menikmati insentif2 tersebut? Pada pandangan saya, mereka tergolongan dalam mereka2 yg tersepit dan menjadi mengsa keadaan. Pada pandangan saya kita semua semestinya mahu memenuhi keperluan asas kita tetapi apa yg kita benar2 mahukan sekarang sebenarnya ialah kawalan..kawalan..kawalan terhadap senario harga rumah sebegini mahal yg mungkin hanya org yang menerima gaji sekurang2nya RM8,500 nett sebulan baru mampu beli dengan 100% duit sendiri. Kalau duduk di KL, adalah praktikal beli rumah di KL tetapi kalau jumpa yg murah2 skit (murah skit ye..) bagaimana pula faktor2 lain contohnya keselamatan. Kalau dh byk penjenayah atau mat afrika yg duduk di kawasan rumah lebih murah, bagaimana jaminan untuk ketenteraman anak isteri atau kenderaan kita dan sebagainya? Biasanya keselamatan menjadi faktor utama dilema sebegini. Saya bukan nak banyak beralasan, tapi saya pasti pihak kerajaan perlu main peranan dalam menghadapi situasi sebegini. Khususnya dh dekat2 pilihanraya ni, buat kerja la sikit.

  • amin007.ledang Oct 21, 2012

    Boleh ker kita cari rumah yang sesuai dengan gaji kita?
    Kawasan mana ya?

  • jo Oct 31, 2012

    nama saya ada masalah dengan bank (ccris) tapi saya ingin memiliki rumah sendiri. dalam akaun dua kwsp saya mencecah RM 80k. nak tanya wajar kah saya keluarkan semua tu untuk beli rumah mampu milik sedangkan saya sukar untuk mendapat pinjaman bank sebagai bayaran bakinya. atau patutkah saya beli rumah lelong berharga bawah 80k dan tanpa pinjam dari bank?. gaji saya 3k dan berumur 40thn.

    • Aifa Dec 7, 2012

      Kumpul duit sikit, keluarkan KWSP akaun 2, beli rumah cash. Saya pun teringin sangat nak beli rumah cash.

  • rembo Dec 14, 2012

    pemaju dah kaya raya,rumah 3/4 biji kat bandar bagi sewa…depa jual mahal tapi ada orang beli. kita tak mahu beli ,anak kita yang beli ,kalau anak kita tak mampu beli,cucu kita yang beli..rumah yang sama tapi berubah harga mengikut zaman,berubah dgn mendadak..rumah sewa kat bandar tak ada,rumah tumpangan banyak,kalau ada mahal sewanya, jadi kena beli/sewa rumah jauh dari bandar….jadi sebelum duduk kat rumah orang tua/kebajikan..lebih baik beli/buat rumah dari sekarang.walaupun dalam hutan sekalipun..

  • aduka Dec 25, 2012

    Ironinya, rumah yang murah ada, rumah yang mahal ada, sebenarnya banyak sangat dah rumah kat malaysia ni.. boleh pilih..kalau mampu belilah yang baru, kalau tak mampu carilah yang subsale ataupun rumah lama yang nak dijual.. yang penting jangan memilih sangat.. ukurlah baju di badan sendiri.. kalau menyewa pun kita kena guna duit jugak, kan lebih bail duit tu digunaka untuk bayar aset kita sendiri. Nyawa kita pun tak panjang mana, macamana lah nasib keluarga kita yang lain bila tiadanya kita nanti, kalau rumah takder..
    siapa nak bayar sewa.. tapi kalau rumah tu kita yang bayar, aklau kita mati sekalipun, rumah tu boleh melindungi keluarga dan tak perlu bayar lagi sebab dah dilindungi insurans.. kan best gitu..

  • naimboyot Feb 17, 2013

    cara mudah utk selesaikan masalah monopoli harga rumah……

    laksanakan peraturan rumah baru yg dibeli HANYA boleh dijual SELEPAS 10 tahun….

  • Dan Feb 28, 2013

    Saya juga sokong dgn pandangan Pak Di. Analyse kemampuan sendiri.Tak payah terburu membeli rumah. Saya bercadang nak beli rumah. Memandangkan harga tinggi saya tangguh hasrat membeli.Saya dah pun membina sebuah rumah atas lot sendiri 22 th yang lepas dgn harga RM 22 ribu bersaiz 30X45 (built area). Dgn tips pakDi saya bercadang nak besarkan saja rumah yang ada ni. Lebih baik duit pencen saya dan gratuiti digunakan untuk simpanan semasa bersara, Kalau harga turun dan ada rumah lelong je akan saya beli cash. TQ Pak Di. Tips saudara dpt membantu saya membuat decision.Cadang saya nak beli rumah dari pemaju kerana kemudahan infrastruktur /harian lebih mudah . Itu je. TQ very much Pak Di.

Leave a Comment