Dividen KWSP 2011

port

6%

Itulah pendapatan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk tahun 2011.

Sekiranya kalian ada melaburkan sebahagian duit KWSP dalam pelaburan lain khususnya unit trust pada 2011, apakah pelaburan tersebut telah memberikan pulangan bersih lebih dari 6% ?

EPF Announces Six Per Cent Dividend For 2011

KUALA LUMPUR, Feb 19 (Bernama) — The Employees Provident Fund (EPF) on Sunday announced a six per cent dividend for the year 2011.

EPF chairman Tan Sri Samsudin Osman said in a media statement that the dividend was the highest in the past 10 years. — BERNAMA

About the author: Suzardi Maulan, seorang Islamic Financial Planner yang membantu individu untuk memulakan tabung persaraan — Klik sini untuk info lanjut

5 comments… add one
  • noriz Feb 20, 2012

    aisey, tahun ni tak dpt lah enjoy dividen kwsp lagi sbb dah pilih skim pencen…

    tpi sesapa yg dpt tu kena buat method ‘cleansing’ cam Pakdi advise dulu kan, sbb dana kwsp ni tak semua patuh syariah…

    • Pakdi Feb 20, 2012

      Takpe, ada lagi peluang lain 🙂 Hehe

  • adika Feb 20, 2012

    kwsp 6% umpama masuk dalam dana bond bagi unit amanah saham swasta….pulangan yang paling minima..sedangkan jika kita keluarkan kwsp dan masuk amanah saham swasta jenis ekuiti paling koman pun dalam lingkungan 9% (bagi dana yang stabilla)yang paling tinggi pun boleh capai dalam 18% ..so 3 kali ganda kwsp..so rugi sebanrnya kalau biarkan duit dalam kwsp..bagi orang yang bergaji kecikla seba tak boleh gandakan duit dengan cepat..

  • Lantoi Feb 26, 2012

    yelah tu….how about rugi??? Yes time untung kena materialised bukan atas kertas je. PM baru ni declare div semuanye rendah. Yg saya perasan diorang ni amik kira keuntungan UT dari hg terendah compare dgn hg tertinggi utk setahun tu. Mana ader jln cam tu. bagi aku kalau dlm epF dah ader beratus ribu (utk akulah) tak yah pening-pening….

    aku tak bagi pandangan ni sebab takut gak soal haram halal ni ini pendapat muktamad utk aku jer…wlaupun epf aku baru ader 200k dlm usia aku nak masuk 39 nih aku rase oklah tu… nanti kalau ader rezeki bila pencen ader dalm 700k dlm kwsp umah dan keta tak de utg dan mungkin sedikit simpanan sendiri so kenalah ingat yg satu alam lagi. Dia mudah je kalau dah pencen tu buat cara pencen , belanja pun cara org pencen, exercise hari-hari baru ler cukup. JGN lak duit EPF buat beli keta baru, renovate rumah ribu riban. Oii memang tak cukuplah dan lepas 3 tahun confirm habis

  • Nazri May 2, 2012

    6% sebenarnya tak berapa jauh dari kadar inflasi. Jika ditolak inflasi untung dalam 2% sahaja

Leave a Comment