Dividen Bonus ASB 2011

port

Pulangan pelaburan ASB.

  • 2011 – Dividen 7.65 sen , bonus 1.15 sen

Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata, pengiraan pengagihan dan pendapatan itu berdasarkan purata baki pegangan minimum bulanan bagi tempoh pelaburan sepanjang tahun kewangan 2011, manakala pengiraan bonus pula berdasarkan purata baki pegangan minimum bulanan 10 tahun bermula dari 2002 hingga 2011.

  • 2010 – 7.50, 1.25
  • 2009 – 7.30, 1.25
  • 2008 – 7.00, 1.75
  • 2007 – 8.00, 1.00
  • 2006 – 7.30, 1.25

About the author: Tidak ada masa urus pelaburan sendiri? Jika ya, sila klik sini — Konsultansi Pelaburan

12 comments… add one
  • khalid Dec 20, 2011

    Tak lama lagi akan keluar artikel2 dan hujah2 dari peniaga Unit Trusts dan Emas mengatakan ASB tu haram….. hahahaha

    • namzarTI Dec 20, 2011

      jangan gelak je cik khalid..boleh tak encik khalid jelaskan mengapa pusat zakat negeri saya iaitu Pahang tak nak terima zakat keuntungan dari dividen ASB ekkk..pastu mengapa pulak Psuasat zakat selangor pun keluarkan kenyataan bahawa mereka pun tak nak terima zakat keuntunngan dari ASB ek hahahaha

      admin: Nick john tidak diluluskan. Kami ganti dengan emel tuan.

      • khalid Dec 20, 2011

        kita bayar pada yg mahu terima

        • hafez Dec 20, 2011

          Saya pernah tanya pada PPZ Selangor. Mereka terima aje. Walaupun fatwa negeri selangor menghukumkan haram. Sebagai ‘orang awam’ saya berpegang pada fatwa kebangsaan yang menghukumkan harus.

          • abu_muadz Dec 20, 2011

            nick john tak lulus sbb banyak spam guna nama tersebut ke.. hehe

  • aman Dec 20, 2011

    Alhamdulillah, syukur pada Allah.

    Dengan saiz dana yang semakin membesar dan pelancaran dana2 baru, sampai bila agaknyer PNB boleh bagi dividen kompetatif macam nie?

    Belum kira komplen dari bangsa lain yang ASB hanya utk bumi ajer…..

    Tahun nie, bank persatuan punya dividen jatuh banyak dari tahun-tahun sebelumnya. Harap2 tahun depan naik balik. Baru ler boleh bersara lagi awal…hehehe….

    Tiada perancangan utk berjaya, bermakna anda merancang untuk gagal…. betul tak Pakdi? hehehe….

  • abu_muadz Dec 20, 2011

    ASB sahaja saiz dananya ialah RM 13 bilion.. Kira hebaklah boleh kasi dividen banyak camtu..

  • Latiffi Aziz Dec 26, 2011

    sy berpendapat ASB ni financial tools y bagus. namun saya lebih yakin utk berpegang kepada fatwa selangor dan nasihat ustaz zaharuddin sebab sedia maklum di mana 30% pelaburan ASB ni dibuat..huhu..

    nak tanya, ada ke tools y lain y boleh bagi return y kompetitif mcm ni? Tabung Haji 5%. Unit trusts pula charges tinggi.

    • anduka Jan 7, 2012

      kenapa kwsp n asb bagi dividen rendah dari unit trust co. ye..? dalam paper punya canag kwsp n pnb buat untung kaw2 especially tahun 2011 (contohnya).. tapi kalu dipikir2kan balik,.. x kan kwsp n pnb nak bagi free ye investment service diorg.. mesti ada hidden charge yang x announce.. mmg la time invest free.. tp time nak bagi dividen..amekaw.. diorg amik la service charge nye.. contoh ASB; kalu 8.8% + 5.5% (avg service caj company) = 14.3%.. mmg.. standard la tu performance PNB.. so pendapat aku.. mana2 investment ada service caj yg 5.5-6.5%

  • mxudin Dec 28, 2011

    saya terfikir bagaimana agaknya Bank Rakyat boleh mengumumkan dividen lebih tinggi e.g. 15% p.a.? Mungkin telah sampai masanya PNB berusaha mengurangkan kos-kos pentadbiran dan seumpamanya supaya berupaya memberikan dividen yang lebih tinggi berbanding Bank Rakyat pada masa hadapan.

    • aman Dec 29, 2011

      Bank Rakyat boleh bagi tinggi compare ngan PNB mungkin sebab dia limitkan total fund/share kot?

      Tengok bank persatuan, lepas naikkan limit share, dividen jatuh tergolek dari 10% ke 6%, dah ler bayar lambat giler…. (tapi, terima kasih gak kat Bank Persatuan…hehe…)

  • Sarah Jul 11, 2015

    Salam,

    Sebab ASB tu bagus la, ASB didengki n dikutuk.

    Btw, dividen UT tu awal2 je tinggi, lame2 kelaut gak, standard la PNB ambik untung, x logik plak kalo PNB nak jadi macam JKM or MercyMalaysia.

    Wassalam.

Leave a Comment