DanaInfra Retail Sukuk; Bon Patuh Shariah Pertama Untuk Pelabur Runcit di Malaysia

Pada 13 Disember 2011, saya ada menulis:

Pasaran Bon Runcit

Hari ini kebanyakan orang tidak tahu mengenai bon kerana ia tidak dijual kepada kita seperti saham. Dalam kewangan Islam, bon dikenali sebagai sukuk. Peluang utama untuk pelabur runcit untuk terlibat dalam bon hari ini adalah melalui saham amanah.

Sepatutnya bon menjadi pilihan pelabur yang tidak selesa beli saham dan pada masa yang sama tidak mahu mendapat pulangan serendah akaun pelaburan mudharabah / fixed deposit. Namun ini belum wujud di Malaysia.

Masalah utama dalam perkara ini adalah tidak banyak syarikat yang mengeluarkan bon. Pelabur institusi pun merungut tentang hal ini, justeru barangkali sukar pelabur runcit dapat terlibat secara langsung dalam pasaran ini dalam masa terdekat.

Pada Selasa, 9 Januari 2013 Perdana Menteri, Dato Seri Najib Tun Razak mengumumkan bon / sukuk yang pertama di negara yang dapat dibeli oleh pelabur runcit melalui Bursa Malaysia iaitu bon / sukuk yang dikeluarkan oleh Danainfra Nasional Berhad untuk projek MRT Kajang – Sg Buloh. Penerbitan yang pertama ini berjumlah RM 300 juta.

“Today the first tranche is open to retail investors under the new scheme will be issued. And I am pleased to say the funds raised will support the KL MRT project,” Najib said in his speech. (The Star)

Seperti mana yang kita maklum, pasaran kewangan terbahagi kepada tiga:

  1. Perbankan
  2. Takaful / insurans
  3. Pasaran modal

Exchange Traded Bonds & Sukuk (ETBS) ini termasuk dalam pasaran modal ‘hutang’ – debt capital market. Pasaran modal itu pula terbahagi kepada 3:

  1. Equity capital market (pasaran saham)
  2. Debt capital market (pasaran hutang)
  3. Derivatives seperti futures, options & warrant.

Bagaimana Nak Beli?

Caranya sama nak beli saham. Perlu ada CDS & trading account. Penyelesaian T+3. Berbeza dengan saham, pembelian satu lot bersamaan 10 unit.

Setakat hari ini kita baru cuma ada satu pilihan, iaitu DanaInfra Retail Sukuk. Pada masa depan, barangkali kita dapat lihat lebih banyak syarikat yang menawarkan untuk pelabur runcit.

DanaInfra Retail Sukuk

Ia merupakan produk Shariah compliant. Penasihat Shariahnya adalah CIMB Islamic Bank. Maklumat lain seperti berikut.

Issuer: DanaInfra Nasional Berhad
Guarantor: Government of Malaysia
Offer Size: Up to RM300 million in nominal value
Use of Proceeds: To finance the capital expenditure and operating expenses in relation to the development of the MRT Project
Face Value:  RM100 per unit of DanaInfra Retail Sukuk
Maturity Date: Tenth (10th) anniversary of the Issue Date (1o tahun)
Profit Payment Frequency: Semi-annual
First coupon / profit date payment : 6 months from the Issue Date
Coupon / Profit Rate: The Coupon / Profit Rate is the coupon amount divided by the Face Value of  Retail Sukuk (par value), which is to be confirmed on Issue Date
Listing:  Bursa Malaysia under the ‘Loans and Bonds’ Board
Tax Incentive: Tax exemption under Section 127(3A) Income Tax Act 1967
Minimum Amount: Minimum subscription of 10 units or RM1,000
Maximum Amount: No limit
How to Buy: Via application forms or Internet Banking or Automated Teller Machine (“ATM”) of the Participating Financial Institutions ( AmInvestment Bank Berhad, CIMB Investment Bank Berhad, Maybank Investment Bank Berhad or RHB Investment Bank Bhd)

Permohonan dibuka pada 8 Januari dan ditutup pada 18 Januari. Tarikh pengundian 22 Januari. Berada di pasaran pada 8 Februari 2013.

Tuan puan boleh membaca maklumat lanjut mengenai sukuk ini di sini.

About the author: Suzardi Maulan, Islamic Financial Planner (IFP). Klik sini untuk info lanjut

Lagi Artikel Menarik

10 comments… add one
  • Rui Jan 10, 2013

    Pakdi, “Tarikh pengundian 22 Januari”. Pengundian untuk apa ya?

    • Suzardi Maulan Jan 10, 2013

      Untuk awal ini macam IPO juga. Kalau ramai sangat apply, tak semua dapat.

  • syed Jan 10, 2013

    terbaik! terima kasih pakdi..

  • salfee Jan 10, 2013

    tarikh ballot tu, incase rmai yg apply melebihi tawaran

  • Jibam Jan 10, 2013

    Terima kasih atas maklumat ini.

  • Jibam Jan 10, 2013

    Nak tanya. Pada pendapat Pakdi, dari segi pelaburan ni mana lebih bagus melabur dalam sukuk ni utk 10 tahun atau dalam ASB? Diharap mendapat pencerahan.

    • Azila Jan 10, 2013

      Encik Jibam,

      Bond/Sukuk should not be compared with ASB per se.

      Bond is Bond
      ASB is ASB

  • farhan Jan 10, 2013

    Salm Pakdi,

    Saya pernah terbaca bahawa perkhidmatan pengangkutan awam bukanlah satu industri yang boleh buat untung. Ia ialah satu industri yang memerlukan banyak subsidi dari kerajaan. Rakyat yang menggunakan pengangkutan awam mahukan tambang yang murah.

    Jikalau pengendali MRT rugi. Adakah pelabur akan dapat dividen keuntungan? atau lebih teruk nilai pelaburan akan menyusut?

  • rom Jan 10, 2013

    pakdi, biasanya ada bezakah PR untuk retail investors dan institutional investors? sebab kalau PR 3.74% macam tak berapa menarik jer… rasanya baik tunggu listed dulu..

    “The first series of the sukuk would carry a profit rate of 3.62% per annum for the seven-year tranche, 3.74% per annum for the 10-year tranche, 3.87% per annum for the 12-year tranche and 4.04% per annum for the 15-year tranche.”

    http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/7/12/business/11647719&sec=business#13576128895575&if_height=663

Leave a Comment