CIMB Gold Deposit: Patuh Shariah atau tidak?

Soalan dari emel:

Assalamualaikum.w.b.t

Pakdi,

Terlebih dahulu saya ucapkan terima kasih kerana menulis buku yang mudah difahami, Saya telah membaca buku “Rancangan Wang Dari Sekarang”.

Buku ini memang best dan mudah difahami. Apa yang saya nak tanya di sini ialah berkaitan dengan Gold Deposit CIMB.

Adakah ia islamic?

Jawapan:

Saya baru sempat ke salah satu cawangan CIMB dan bertanyakan kepada pegawai mereka. Inilah dialog saya dan saya post di Facebook.

Ketahuilah, jual beli emas mesti berlaku pembayaran secara tunai dan serah emas secara tunai. (Spot transaction).

cimbgoldaccount1 cimbgoldaccount2

About the author: Suzardi Maulan, seorang Islamic Financial Planner yang membantu individu untuk memulakan tabung persaraan — Klik sini untuk info lanjut

29 comments… add one
  • noriz Feb 25, 2011

    maknanye, cuma maybank & kuwait finance je yg offer gold account di sahkan syariah ek… iskh iskh iskh…sib baik x bukak lgi…coz spread CIMB rendah compare dgn maybank & public…huhu

  • kadri Feb 25, 2011

    alhamdulillah..
    ramai semakin celik akan transaksi emas yg patuh syariah
    tetapi ramai juga yg tidak mengendahkannya walaupun tahu

  • pakdi Feb 26, 2011

    @ Noriz, Maybank tu produk yang mana?

  • RumahNo9 Feb 26, 2011

    Islamic finance kat Malaysia tak menyeluruh. Separuh2 je. Officer Islam yang beragama islam pun tak mencadangkan islamic packages pada orang islam.

  • Amin007.Ledang Feb 27, 2011

    kalau ikut kes di atas, emas disimpan di hq bukan di cawangan.
    adakah takut risiko kena rompak atau takut …

  • korie Mar 5, 2011

    Pakdi,

    tumpang bertanya pasal akaun emas nie, jika kita bukan nak sgt emas fizikal tu, cuma nak manipulasi harga emas tersebut, sbb kalau beli emas fizikal spread harga agak tinggi.
    TQ

    • pakdi Mar 16, 2011

      Asalkan setiap jual beli menepati syarat Islam gariskan, tiada masalah.

  • bukhari Mar 6, 2011

    Pakdi,
    tumpang bertanya;
    “jual beli emas mesti berlaku pembayaran secara tunai dan serah emas secara tunai”
    Ini hadith ke? kalau hadith, adakah sahih..

  • pakdi Mar 7, 2011

    Ya, hadis shahih.

  • bukhari Mar 9, 2011

    pakdi,

    minta cadangan atau idea pelaburan yg halal dan baik drp pakdi, sekiranya ade yang bagus untuk diceburi..:-)
    Thanks.

  • liz Jun 6, 2011

    saya ada masuk pinjaman loan sijil ASB. yang duitnya x boleh dikeluarkan tetapi dividennya boleh ambil…tapi saya jadi keliru adakah pelaburan ASB itu halal. itu pun saya baru tahu..saya harap Pak di dapat membantu saya

  • thinkerich Aug 14, 2011

    Liz,

    Majlis Fatwa Kebangsaan belum keluarkan fatwa ttg ASB, sebaliknya hanya Selangor yang dah keluarkan(jika ada negeri lain tolong maklumkan)

    Jika was-was, dalam Islam, ada baiknya kita elakkan…

    Waallahualam

    THINKERICH

  • kipas_angin Aug 25, 2011

    As salam Pak Di..sya rujuk pada tulisan Pak Di brkenaan perbualan Pak Di sendiri dengan Puan Pegawai CIMB brkenaan akaun deposit emas. Pada sya apa yang diucapkan oleh Puan Pegawai trsebut sya pandang dari sudut logik kerana zaman sekarang banyak berlaku penyelewengan, mungkin pihak CIMB mengambil pendekatan ada baiknya emas2 tersebut di simpan di ibu pejabat mereka sendiri. Soalnya apa yang saya nampak sekiranya kita ingin membuat pengeluaran emas tersebut tak salah kalau kita sendiri perlu pergi ke ibu pejabat bank tersebut bagi memastikan semua transaksi lebih terjamin. Saya sendiri juga ada buat pertanyaan pada pihak CIMB berkenaan hal itu…dan jawapan yg d beri juga sama. Saya tidak nampak ini lari dari landasan syariah. Kita umat akhir zaman jangan menyalah guna hadis..hadis tersebut mungkin sesuai dengan zaman Rasullullah kerana d masa itu mungkin faktor pengangkutan jadi isu. Tetapi d zaman sekarang rasanya 9/10 dari orang malaysia ada pengangkutan sendiri, tak kurang juga pengangkutan awam. Jadi soal perlu pergi ke ibu pejabat tak timbul untuk d jadikan alasan menegakkan ego sebagai pelanggan yang kononnya perlu d layan seperti raja. Saya sendiri bekerja d bidang customer service & saya faham sangat keadaan ini. Soal halal dari segi syariah tak timbul rasanya. Apa pun kita d beri banyak pilihan untuk memilih…tepuk dada tanya selera..cuma kurang sesuai sekiranya undang2 agama d jadikan ikutan tanpa d kaji secara menyeluruh…

  • norehan Sep 1, 2011

    Ya tu, betul apa yg saudara Thinkerich kata. Kalau was-was, tinggalkan saja. Kini sudah ada gold acc di KFH…labur di situ je.

  • Zulkeple Sep 6, 2011

    Saham amanah orang2 kafir jea halal (unit trust)…saham amanah orang2 Islam semua haram (ASB etc..)????…. betul ke Pakdi…. janganlah nak bagi fatwa sorok2, pandai dalam syariah takut periuk nasi hilang sebab takut memperjuangkan fatwa yang berdalil…ke neraka jahanam la jawapnya… cuba cadang cara mana pelaburan itu menjadi halal dan baik untuk umat Islam…. tunjuk yang mana satu…setakat duduk buat fatwa…sampai kiamat umat Islam ditindas tak boleh bersaing…. dengan nama Allah… tolonglah bantu saya dan beri jawapan tanpa prejudis…

    • Pakdi Sep 6, 2011

      Tiada fatwa yang diberi sorok-sorok , dan saya tidak faham komen tuan ini.

      • khai Sep 7, 2011

        zulkeple… pakdi xde apa2 kepentingan utk sorok2 sebab.. dan pakdi bukannya boleh keluarkan fatwa.. dia cuma tunjuk MFK.. kalau x faham tanya la baik2… insya Allah pakdi jwb baik2.. jgn la tnya mcm org [deleted]

  • Zulkeple Sep 9, 2011

    Saya rasa soalan dan minta cadangan saya tu biasa jea…kasar sangat ke bahasa saya tu…saya tahu Pakdi tak boleh keluarkan fatwa…tapi kecelaruan saya yang jahil nie semakin teruk bukan semakin baik…orang cakap kalau was-was jangan melabur, tapi yang menyebabkan berlakunya was-was ialah di sebabkan oleh si pembuat Fatwa, sebab fatwa sini kata ok tapi fatwa sana kata tak ok…mana nak ikut…takpe lah…terima kasih banyak…tak tau lah mana Khalifah yang boleh bantu saya nanti…

  • kipas_angin Sep 10, 2011

    Saya rasa apa yang diutarakan oleh saudara Zulkeplee adalah ‘typical issue’ ramai dari orang melayu kita. Saya merasakan apa yang saudara Zulkeplee cuba sampaikan dalam soalan dia. Begini la nasib kita d akhir zaman ni. Nak buat sesuatu pelaburan tapi ilmu kurang. Takut jatuh haram. Tambah takut lagi kalau2 hasil haram pulak kita bawak balik untuk keluarga. Terima kasih juga pada PakDi kerana menyertakan link untuk menjawap soalan saudara Zulkeplee. Begitu juga dengan isu pelaburan emas di bank2. Saya sendiri sudah menjadi keliru untuk melabur. Menurut Islam, umatnya digalakkan mencari kekayaan agar boleh berzakat. Tetapi dengan pelbagai pendapat dari pelbagai pihak, itu yang timbul masalah kefahaman, seperti yang dimaksudkan oleh saudara Zulkeplee. Puncanya satu sahaja..mereka2 yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan fatwa atau sebagainya terdiri dari orang2 yang bukan ahli lagi.
    Ini lah yang lebih mengelirukan. Itu lah yang Nabi pernah sabdakan di mana tanda2 akhir zaman apabila urusan agama diterajui oleh mereka2 yang bukan ahli. Yang ahli bukan tiada, tapi takut berlebih2 demi menjaga periuk nasi..itu semua orang faham sebab zaman sekarang semua perlu duit..begitu le nasib2 kita. Blog ini bukan membicarakan tentang fatwa tetapi saya sekadar berkongsi pendapat saya untuk semua..wallahualam

  • kipas_angin Sep 10, 2011

    Berbalik pula pada isu pelaburan emas. Saya sendiri ada mencari maklumat d internet & juga menanyakan terus pada bank2 yang ada menawarkan pelaburan sedemikian. Pada pendapat saya lebih elok beli emas secara fizikal dari penjual emas, simpan, berzakat & sekiranya perlu boleh dijual balik pada mana2 bank. Tapi berdepan pula dengan risiko kecurian, kehilangan atau sebagainya.

  • miss Jul 3, 2013

    saya x phm knp Zulkeple perlu bertanya tetapi tdak mnggunakan kewarasan..blh bertanye tp cube bce smue link yg en pakdi kluarkan,saya rasa jelas xkan x pham..bce dlu smue bkn bce lompat2…ape la org mcm ni pun ade..kipas angin pun same…malu tgk gelagat awak ber2.

  • blog amir Aug 3, 2013

    better beli emas fizikal, jangan langsung buka gold account. sangat rugi.

  • mi Nov 23, 2013

    Bolehkah bt pelaburan emas yg bg keuntungan 5%-10% sebulan. Adakah dikira keuntungan tetap?

  • mi Nov 23, 2013

    Adakah halal pelaburan emas yg bg keuntungan ditetapkan 5%-10% sebulan

  • siti Dec 6, 2014

    salam bank rakyat ade x bka buku akaun utk simpanan emas

Leave a Comment