Cara Jual Beli Emas Mengikut Hukum Syariah

Terkini 24/12/2010

9. Cek, yang punya cukup wang dalam akaun semasa juga adalah salah satu bentuk ‘tunai’ yang diterima oleh Islam.

10. Walau bagaimana pun, kaedah ‘lock’ harga emas yang banyak diamalkan sekarang adalah satu bentuk riba. Riba ini datang dari larangan hadis shahih Nabi saw yang direkodkan dari Ubadah b Samit, dikenali sebagai riba nasi’ah atau riba yang disebut dalam Sunnah.

11. Riba bukan sahaja mengenai pinjaman dan hutang, riba juga ada dalam transaksi emas, perak dan makanan ruji seperti gandum, barli, tamar dan garam.

12. 6 komoditi ini adalah barangan ribawi yang mempunyai syarat jual beli yang berbeza dengan komoditi lain. Majoriti ulama menyatakan ‘illah barangan ribawi adalah matawang dan makanan ruji. Justeru, apa-apa matawang dan makanan ruji tertakluk kepada syarat jual beli yang ditetapkan oleh Islam bagi memastikan bebas dari riba.

13. Ulama semasa ada mencadangkan kaedah yang patuh Shariah untuk mendapatkan emas (termasuk perak dan matawang) yang belum ada; atau untuk tujuan dapatkan harga yang kita suka (hedging misalnya), tetapi bukan dengan kaedah yang sedia ada seperti yang diberitahu kepada saya.

14. Maka berhati-hati dalam keghairahan mahu terlibat dalam ‘pelaburan emas‘ , jangan sampai terlibat dengan riba. Seperti kata Tun M, matawang bersandarkan emas hanya jadi Islamik sekiranya bebas riba. Beliau betul kerana riba juga boleh wujud dalam emas.

15. Riba berkait pinjaman dan hutang disebut dalam al-Quran, dan riba berkaitan emas, perak dan matawang disebut dalam as-Sunnah. Itulah jenis riba yang wajib kita jauhi sekiranya kita beriman dan bertaqwa.

***

Artikel Asal

Salah satu emel yang saya terima antaranya ditulis begini:

Dari apa yang saya baca dalam blog Pakdi, correct me if I am wrong, nampaknya pelaburan dengan membeli emas fizikal, walaupun kita tak mengambilnya, adalah sah dari hukum Shariah. Ini bermakna, setakat ini cuma KFH Gold Account-i yang boleh di katakan yang betul-betul mengikut hukum Syariah ye?

Jawapan saya seperti di bawah:

1. Hukum jual beli emas disebut jelas dalam hadis yang menyatakan pembelian emas perlu dibuat secara tunai.

2. Apa yang dimaksudkan ‘tunai’ adalah seperti berikut. Dalam sesi jual beli, penjual menjual 10g emas dengan harga RM 1,200.Maka penjual dapat wang tunai RM 1,200 dan pembeli mendapat 10g emas. Tiada penangguhan. Maksudnya, tidak boleh bayar duit dulu, pos emas kemudian. Tidak boleh dapat emas dulu, bayar duit ansur-ansur. Dan yang sama waktu dengannya.

3. Sekiranya kita tidak jual beli emas secara tunai, maka kita telah terlibat dengan amalan riba yang dilarang keras oleh Allah swt dan Rasul-Nya.

4. Melalui pengalaman saya sendiri, KFH menjual emas. Produknya distruktur seolah-olah seperti General Investment Account (GIA). Ia bermaksud, apabila KFH jual emas kepada kita, sebagai pelanggan kita memilih untuk ambil emas  fizikal yang mereka jual atau simpan sahaja dengan mereka.

5. Kalau di Malaysia, setakat artikel ini ditulis, hanya KFH sahaja mempunyai produk akaun emas yang Shariah-compliant. Itu kalau dijual oleh bank. Manakala, syarikat yang menjual emas saya tidak pasti sejauh mana syarikat-syarikat tersebut mengawal aktiviti jual beli emas agar patuh Syariah.

6. Seterusnya, pembelian kontrak gold futures (pasaran hadapan emas) adalah tidak Shariah-compliant.

7. Pembelian emas dengan kad kredit perbankaan konvensional adalah tidak dibenarkan kerana kad kredit tersebut bersifat riba.

8. Manakala, pembelian emas dengan ‘kad kredit’ dari yang Shariah-compliant iaitu kad yang menggunakan kontrak bai’ inah atau kontrak tawarruq adalah dibolehkan kerana kedua kontrak ini menghasilkan tunai kepada pengguna kad, dan duit tunai tersebut sudah ada dalam akaun wadiah yang khas.

Semoga Cik Puan faham dan jelas dengan jawapan yang diberikan. Jika, masih ada soalan boleh terus bertanya di ruang komen dibawah ya.

Terima kasih.

p.s. Sila baca arkib blog yang termasuk dalam kategori Emas untuk pembacaan lanjut. Klik sini untuk membacanya.

About the author: Suzardi Maulan, Islamic Financial Planner, penulis buku Rancang Wang Dari Sekarang dan 2 tutorial online; Panduan Cashflow & Panduan Saham Untuk Pelabur Baru. Sila klik sini untuk membaca profil penuh.

90 comments… add one

  • Nurul Sep 28, 2011

    Assalamualaikum…
    Pakdi…
    Mohon pencerahan…saya hanya orang biasa…
    Saya pening dengan terlalu banyak pendapat dalam jual beli emas ni..
    seboleh2nya nak lakukan yang betul2 tanpa ada riba…
    Boleh tak pakdi bagi tahu yang mana mengikut syariah:-
    1. Public Gold
    2. KFH
    3. Maybank
    4. Public Bank
    5.etc

    syukran

  • kaer Sep 28, 2011

    Salam pakdi…
    Maaf bertanya…Setakat ini saya beli emas untuk melindungi kewangan saya…Selalunya saya beli (jika ada duit dalam akaun bank :)) dengan harga spot (jika harga murah), dan akan terus membayar harga tersebut…masalahnya, saya akan ambil emas tu lewat sedikit kerana tiada cawangan yang berdekatan dengan tempat saya….adakah terdapat unsur riba?jika ya adakah emas yang saya beli tu haram?apa yang patut saya buat?terima kasih…

  • fairdaus Oct 18, 2011

    Satu soalan
    Saya selalu membeli emas dgn agen PG.
    Cara yang saya beli ialah
    Saya akan call agen untuk lock harga. Then agen akan lock harga dgn menggunakan duit beliau dulu.
    Bila emas itu ada pada beliau (sebab emas ada di penang perlu tunggu 1-2 minggu), beliau akan call saya untuk buat urusan jual beli emas.
    Masa itu saya baru serahkan duit dah beliau serahkan emas.
    Adakah ini juga dikira riba kerana saya hanya menyerah duit apabila emas ada di tangan saya?

  • fairdaus Oct 18, 2011

    Apa yang dimaksudkan ‘tunai’ adalah seperti berikut. Dalam sesi jual beli, penjual menjual 10g emas dengan harga RM 1,200.Maka penjual dapat wang tunai RM 1,200 dan pembeli mendapat 10g emas. Tiada penangguhan. Maksudnya, tidak boleh bayar duit dulu, pos emas kemudian. Tidak boleh dapat emas dulu, bayar duit ansur-ansur. Dan yang sama waktu dengannya.

    Tetapi macam mana jika emas/perak itu berada jauh dari tempat kita. contoh tingal di johor tetapi emas/perak itu ada di penang. Jadi perlukan pos untuk hantar emas/perak then mengambil masa 1-2 minggu untuk penghantaran. Adakah itu dikatakan riba??

  • Saya Oct 22, 2011

    Salam, boleh tak saya pinjam duit dari kawan, kemudian saya beli emas dengan duit pinjaman itu. adakah pembelian dengan duit pinjaman itu halal atau haram?

  • Pakdi Oct 25, 2011
  • kamarul Dec 4, 2011

    Assalamualaikum Pakdi…

    Apakah hukumnya jual beli emas apabila penjual(kawan saya) dari luar negara(eropah) menghantar emas fizikal by pos/ courier/ yang mengambil masa dalam seminggu. Kemudian barulah saya membayarnya secara tunai melalui internet bank transfer ke akaun banknya di Malaysia. Untuk makluman, harga emas yang dibayar adalah berdasarkan harga yang telah dipersetujui (locked) sebelum urusan pos/courier dilakukan.

    Adakah hukumnya adalah riba?
    jika dibenarkan, berapa lamakah tempoh masa yg perlu saya jelaskan pembayaran tersebut?

    terima kasih..

  • kamarul Dec 4, 2011

    soalan tambahan..
    Apakah cara terbaik untuk membeli emas pada jarak yang jauh(cthnya dari luar negara), dengan mengelakkan riba’?

  • kamal Mar 29, 2012

    Assalamualaikum..
    Dalam hal lock harga tersebut sebenarnya asas peraturannya ialah akad yang sedang dijalankan pada ketika tersebut bukan pada ketika harga itu dibayar beransuran tetapi dibayar pada masa itu juga dan barang itu yang datang lewat. WaAllahualam. Dalam soal bank pula, saya melihat tipu helah bank lebih halus dalam hal penjualan emas dan perak kerana mereka telah mengenakan bayaran tambahan dalam masa yang berterusan malah bank bank yang mengamalkan perbankan islam itu sendiri kerana riba= wang x masa. WaAllahulam.. Mohon berbincang bersama. Saya masih belajar mungkin pandangan saya salah dan saya tidak sempat menambah dengan nas serta hadith.

  • hjh aleya Jul 18, 2012

    Assalamualaikum Pakdi..

    Saya mohon penjelasan dan kepastian mengenai kaedah “lock” harga emas yg byk diamalkan sekarang ?kerana Pakdi ada menyebutkan didalam http://www.pakdi.net kaedah “lock” adalah satu bentuk riba tetapi didalam http://www.majalahniaga.com Pakdi ada menyebutkan kaedah “lock” harga adalah jualbeli yang sah..

    Terima Kasih

  • dwen Oct 23, 2012

    Assalam… mohon jelaskan. .harga emas terkini rm180 segram contohnya…tetapi pbeli tiada duit..jadi byr ansuran..jadi saya jual rm200 segram 4x bayaran dgn persetujuan bersama. apakah hukumnya. saya keliru. tkasih byk2.

  • dell Nov 11, 2013

    Assalamualaikum
    Adakah berdosa apabila ingin membeli emas dan telah lock harga emas yang ingin dibeli.. tetapi dalam tempoh 3 hari urusniaga jual dan beli itu tidak berlaku kerana saya pembeli ingin melihat emas itu secara langsung.adakah saya wajib meneruskan urusan membeli emas tersebut?

  • zulhazlami Jan 29, 2014

    Bagaimana pula dengan Palm Oil Futures? sebab ini juga adalah salah satu pasaran niaga hadapan yang telah diwartakan shariah compliance oleh Securities Commission Shariah Advisory Council. Tlg bagi email, dan saya akan send research tu. TQ. Palm OIl Futures telah di wartakan sebagai Syariah Compliance kerana ada physical delivery utk melindungi pengguna dan pengeluar palm oil daripada ketidak stabilan daripada pasaran yang tidak menentu. Tetapi hedgers, arbitrageurs dan speculation antara orang yang terlibat dalam pasaran Futures. Malaysia gold futures tidak ada physical delivery dan ianya berdasarkan cash settlement, tetapi Gold Futures di U.S ada physical delivery. Saya agak confused kerana di Saudi Arabia tidak meluluskannya. contoh–>{Riba al-fadl and riba al-nasi’a apply to the exchange of two precious metals (gold or silver) and four commodities (wheat, barley, dates and salt), based on the Prophet’s tradition. It was further extended by analogy to the products of these six articles if their present or future exchange could have the smell or taint of riba. Islamic law did not permit exchange of unequal values of these articles and by analogy to a variety of their products. These articles happened to be the basic necessities of life and were a convenient means of exploitation.[35] Promises for future performance were forbidden if goods comprised these articles as the transactions were suspected to contain riba.[36]} http://en.wikipedia.org/wiki/Contract_Law_of_Saudi_Arabia

    Mohon diberikan penjelasan.

Leave a Comment