Bukan Semua Yang Beli Saham Itu Adalah Pelabur

gambl

Boleh jadi dia sebenarnya seorang trader.

Juga disebut sebagai speculator.

Atau, dia sebenarnya seorang kaki judi (gambler) sahaja.

Menjadi trader yang mempunya trading skill yang tinggi itu bagus. Nota ini bukan pasal itu. Nota pelaburan ini mengenai seorang kaki judi.

“Kaki judi” yang dimaksudkan dalam nota ini bukan terlibat aktiviti maysir seperti yang diharamkan dalam Islam. Macam menyatakan beli saham itu sama dengan beli 4 nombor ekor. Tetapi apa yang dimaksudkan adalah tuan membeli saham dengan mentaliti kaki judi.

Namun, jika tidak berhati-hati di Bursa Malaysia juga ada produk yang jatuh dalam kategori maysir seperti structured warrants atau pun index futures.

Berhenti Menjadi Seorang Gambler Saham

Apakah tuan selama ini bermentaliti gambler ?

Barangkali 7 perkara berikut dapat mengesahkannya.

1. Membeli 100% Dengan Saranan Broker

Ingat, mereka memperoleh fi setiap kali jual beli berlaku.

Sama ada untung atau rugi, fi kepada broker tetap perlu dibayar. Justeru, apakah saranan itu adalah tulen dari aspek pelaburan atau sekadar mahu “menjual,” ?

Menjual adalah tugas utama broker. Manakala tuan sebagai pelabur untuk membuat analisa dengan lebih terperinci apabila membaca sesuatu saranan jual beli dari mereka.

2. Beli Dengan Harapan Harga Akan Naik

Pelaburan harapan ?

Tuan perlu tahu sebab utama kenapa kenaikan harga sesuatu saham itu berlaku. Bukan sekadar berharap harga saham akan naik dan naik selepas tuan membelinya. Turun naik harga saham bukan sekadar bergantung kepada supply & demand sebab pasaran saham bukan pasaran komoditi.

Jual beli saham adalah jual beli pemilikan dalam sesebuah syarikat. Dan setiap syarikat ada operasi yang mendatangkan untung atau rugi.

3. Jual Sebab Harga Dah Turun

Pasaran saham jatuh?

Jual jual jual!

Apa yang menyebabkan tuan menjual ketika harga saham yang dibeli mengalami kejatuhan harga ? Turun naik harga sesuatu saham adalah perkara yang biasa. Jadi tuan sepatutnya terus membeli sebab harga dah jatuh, bukan menjual.

4. Beli Saham Sebab Tengok Kawan Dah Buat Untung

Tak mahu tertinggal bas.

Maka, ketika orang lain sibuk-sibuk bercerita pasal pasaran saham, kita pun mahu terlibat sama.

“Kalau kawan aku boleh, mesti aku boleh sebab aku dulu lagi pandai dari dia!”

5. Beli Berdasarkan Tips, Khabar Angin, Berita

Hari ini maklumat ini lebih mudah tersebar.

Teknologi membolehkan sesuatu ‘tips’ saham itu disebarkan melalui pelbagai teknologi yang wujud pada hari ini. Tips itu menjadi lebih ‘power’ jika ada seseorang yang terkenal turut menyebarkannya.

6. Main Kontra

Bermula dengan berharap harga akan naik.

Sudahlah begitu, berharap pula harga naik dalam masa 4 hari. Kemudian, gunakan pula kemudahan trading limit yang diberikan oleh broker sesuka hati.

7. Anda Tidak Boleh Bercerita Sebab Membeli Dalam Bahasa Yang Mudah

A untuk ayam.
B untuk bola.
C untuk commodity murabahah.

Tuan sepatutnya dapat membuat ringkasan, kenapa tuan membeli saham tersebut. Atau, tuan dapat lukis atas sekeping kertas dengan pen yang menceritakan sebab-sebab tuan membeli saham tersebut.

Nota ini disediakan oleh Suzardi Maulan, value investor. Beliau menulis nota-nota pelaburan khusus untuk pelabur baru di www.laburduit.com

Comments on this entry are closed.