Berapa Harga Emas Boleh Naik Pada 2012?

Patut beli emas ke?

Orang lain dah beli.

Aduh.

Berikut adalah ramalan bank-bank terkenal:

  • Standard Chartered meramalkan 8 tahun lagi harga emas dapat naik sehingga RM 503/gram.
  • UBS, meramalkan harga purata USD 2,050/oz dan mencecah USD 2,500/oz
  • HSBC dan Barclays meramalkan harga hanya sekitar USD 1,850/oz dan USD 1,875/oz.

Manakala, tahun lalu pada 8 Ogos 2011; JPMorgan encapsulated the bullish sentiment in the gold market, predicting that bullion could hit $2,500 by the end of the year (2011).

Saya pula suka yang ini:

“You don’t want people who can predict rain but people who can build Arks.” – Warren Buffett.

About the author: Anda TAK OK dengan pelaburan yang dibuat sekarang dan mahu membetulkannya ? Jika YA, sila klik link ini — Investment Workshop

10 comments… add one
  • eezone Jan 17, 2012

    berita sebegini pasti akan menggembirakan para penjual emas…sbb ramai orang akan berpusu2 nak membeli emas tanpa tahu sebab musabab kenapa dia kena beli emas…hehe

    • Pakdi Jan 17, 2012

      Setuju dengan pendapat tu…

    • komunitiemas.com Jan 17, 2012

      Maka, ambillah peluang ini sebaiknya dengan menjadi pelabur dan juga usahawan emas yang ikhlas. Fikirkan apa yang anda dapat, bukan fikirkan apa yang orang lain dapat dari anda.

  • abu_muadz Jan 17, 2012

    peh.. tapi tak mustahil akan berlaku bubble juga.. ataupun adakah ini disebabkan nilai dollar yang semakin jatuh?

    • Pakdi Jan 17, 2012

      Sukar untuk jawab tu.

    • penjual emas wannabe (sementara stok masih laku) Jan 17, 2012

      ish bubble mana ada.. harga emas xkan jatuh smpai bila2.. kalau jatuh pun skejap dan cket2 je.. merepekla nk kata bubble. x dgr berita dari “bijak-bijak” pandai ke?.. Satu hari nt, 1 ounce emas leh beli satu planet.. kalau x beli, rugi la kita.. jom beli emas cepat2.. nt x da planet kita nk duduk.. sumer org dah beli dulu guna emas.. (inilah sebb sumer org berebut beli emas) wakakaka.. (aku pon nk jd ejen emas lah.. untung ni nt)

  • Aqif Azizan Jan 18, 2012

    Ketika ini saya menggunakan strategi pembelian emas selagi mampu. Apa yang saya lakukan, apabila wang simpanan sudah cukup untuk membeli emas sebanyak 1 dinar, maka saya lakukan pembelian.

    1 dinar boleh berkembang jadi 2, 3, 5 dinar dalam tempoh 1 tahun dari sekarang. Walaupun amaunnya kecil, namun ia tetap pelaburan yang menguntungkan.

  • Aman Jan 18, 2012

    Tidak membeli emas dengan alasan akan menguntungkan penjual, pada pandangan saya adalah alasan yang dangkal. Maaf.

    Seolah-olah seperti jangan membeli saham kerana akan menguntungkan remiser atau jangan membeli rumah kerana akan menguntungkan pemaju.

    Sudah tentu, sebelum terjun kedalam sesuatu pelaburan, pelabur harus mempunyai ilmu, seperti juga sebelum menunggang motosikal di lebuhraya, penunggang harus mempunyai pengalaman dahulu.

    Saya, selaku pelabur (bukan penjual), bermula dari tahun 2008, telah menikmati paper capital gain yang melebihi ASB dan kadangkala Bank Rakyat. Malah ketika kejatuhan harga emas 2011, pembelian saya pada awal tahun tolak harga jual pada hujung tahun (minus spread) masih memberi saya pulangan 10%.

    Perkara utama, pelabur harus mempunyai enter and exit strategy yang jelas.

  • penjual emas wannabe (sementara stok masih laku) Jan 20, 2012

    Aman: Like. Nice 1

  • penjual emas wannabe (sementara stok masih laku) Jan 20, 2012

    Jangan hanya follow crowd membuta tuli. Orang beli kita pon nk beli. Tanpa plan. Sgt bahaya.

Leave a Comment