Bagaimana Skim Cepat Lingkup Emas Menipu Mangsa?

Sila baca laporan akhbar TheSun, 21 November 2012 berikut:

1. Jumlah duit penipuan yang dikutip mencecah RM 3 – 10 bilion.

2. Emas yang disita adalah 142.7kg.

3. Berdasarkan harga RM 220,000 / kg maka nilai semasanya adalah RM 31.39 juta.

4. Pihak berkuasa cuma dapat mengesan sejumlah RM 133.31 juta duit yang dikutip.

5. Liabiliti > aset.

6. Penipuan apakah yang mahu kita nafikan?

7. Sebab itu ada yang menyatakan, sebenarnya syarikat sendiri yang ‘menggesa’ pihak berkuasa bertindak supaya pihak berkuasa yang menjadi kambing hitam, kemarahan orang ramai dan syarikat dilihat sebagai ‘mangsa’ kezaliman kerajaan.

About the author: Suzardi Maulan, Islamic Financial Planner (IFP). Klik sini untuk info lanjut

Lagi Artikel Menarik

17 comments… add one
  • mancis Nov 27, 2012

    Untung syarikat yg kutip duit RM3 – 10 billion ni… bukan senang nak dapat untung cecah billion-billion ni kalau bisnes cara biasa… ini dah kira luar biasa ni… dekat2 luar tabii.. 🙂

  • matjoe Nov 27, 2012

    true that. sapa yg terkene jadikan pengajaran. sah-sah duit tu ada atas kertas or dalam sistem ajer, sama ada duit dah kene ambik oleh si penipu atau angka itu hanya angka simulasi keuntungan yg sebenarnya tak wujud

  • Arrazi Nov 27, 2012

    Risau memikirkan hidup di dunia yang penipunya semua dah cerdik-cerdik belaka.

  • isa Nov 27, 2012

    macam VGMC dan RGCX tu termasuk skali ka??

  • garlic Nov 27, 2012

    dekat terengganu ni..saya baru dengar yg ada satu agen ni, kononnye kalau melabur dengan dia boleh dapat pulangan 5% per month (fixed). Duit pokok kena hold for 30 months…tp peliknye…duit tu mcm masuk ke dalam AmAssurance life policy…

    tak sure adakah agency tu benar2 hebat..atau bagaimana..

  • salfee Nov 28, 2012

    sape yg suka kena tipu?? walaupon hakikatnya tertipu, mmg pyh nak mengaku ‘wa sudah kena beb’!!

  • Khoiri Nov 28, 2012

    Tapi mereka aktif dalam FB menyalahkan BNM.
    Ahli2 parlimen pun ada yang ambil peluang jadi hero dan salahkan BNM.
    Last sekali Dr M pun ada buat statement. Nampak tak???
    Macam mana orang awam nak percaya ini penipuan???

  • aman Nov 28, 2012

    Dalam semak ada duri,
    Ayam kuning buat sarang;
    Orang tamak selalu rugi,
    Macam anjing dengan bayang……..

    Bangau oh bangau…. kenapa engkau kurus………..?

  • isa Nov 28, 2012

    kita dengar apa kata pak di..tuan pak di komen sikit ..haaaha

  • kenoi Nov 30, 2012

    kalo baca bebetul, bukan kompeni tipu pelabur.
    tapi kompeni tipu sebab kluarkan ripot untung bukan seperti yg dorang dapat.
    senang citer, untung kompeni tu RM10 tp kluar ripot tahunan dorang untung RM5.
    di situ BNM + LHDN dpt kesan ada pemalsuan maklumat ttg keuntungan di mana negara akan kerugian hasil cukai atas untung td.
    so, BNM pon freeze kompeni tu, yg jadi mangsa adalah pelabur/agen yg berniaga dgn betul dan telus.
    so, jgn salahkan pihak berkuasa. tp salahkan lembaga pengarah yg dah tamak dan kelabu mata bila dan untung bilion² tu….

    ini adalah kes ulangan kompeni aiskrim terdahulu dan beberapa kompeni yg kelabu mata bila dah untung juta²/bilion² sebelumnyer…

  • Mat Spek U.I Dec 4, 2012

    Tulah kelemahan org melayu khususnya nak melabur kena ada ilmu (kata azizi ali) jgn main redah je…mcm pak man telo la….letak 1k dpt 1k lebih baik letak 100k dpt 100k untng atas angin, itu menandakan sikap TAMAK menguasai diri

  • hosni Dec 9, 2012

    Salam

    Senang je nak tau tipu ke tak……

    Semua Syarikat SDN. BHD tidak boleh mengambil deposit awam…..tak kira la duit,emas, perak……

    Sila rujuk AKTA SYARIKAT 1956. Kalau ada yang pernah buka company, sila rujuk M&A syarikat anda.

  • staibaqhang Mar 13, 2013

    lepas satu… satu…
    dari pak man telo, ke PLSB.. lps tu swiss cash, e-barrel dan macam-macam lagi… ramai orang kita masih ditipu dan terus ditipu…

Leave a Comment