Apakah Tuan Telah Mempunyai 3 Jenis Pendapatan ?

inkam

Makan gaji sahaja tidak cukup.

Lebih-lebih lagi jika mahu bebas hutang, nak beli rumah impian atau mempunyai tabung persaraan yang mencukupi.

Tuan perlu ada 3 jenis pendapatan.

  1. Pendapatan dari gaji.
  2. Pendapatan dari bisnes.
  3. Pendapatan dari pelaburan.

Ini kerana bukan semua orang menjadi CEO syarikat, menjawat jawatan JUSA atau berpeluang menjadi pengurusan kanan di tempat tuan bekerja seterusnya mendapat gaji yang besar-besar.

CEO syarikat besar selalu dapat ganjaran dari sudut lain, sama ada ekuiti dalam syarikat yang membolehkan dia berkongsi untung syarikat, stock options, kontrak berbonus wajib dan tidak ketinggalan buat bisnes senyap-senyap, sebagai plan B sekiranya kontraknya tidak disambung.

Kontrak ‘tamat’ sahaja, tahu-tahu dia dah memiliki rangkaian bisnes francais yang terkenal. Dia pun tahu makan gaji tak cukup. Dia cuma CEO, bukan pemilik syarikat pun.

Maka, pendapatan dari gaji sahaja tidak mencukupi.

1. Pendapatan Dari Gaji

Contohnya seorang doktor.

Dr Hans barangkali mempunyai gaji dari seorang doktor yang bertugas di klinik kerajaan. Maka itu adalah pendapatan gaji beliau.

Gaji merupakan pendapatan aktif yang bersifat tetap. Malangnya, bagi kebanyakan pekerja, gaji sentiasa ada had silingnya. Jika kita ada 2 bos, 1 bos besar dan 1 bos kecil, maka gaji kita pasti lebih kecil. Malah kenaikan gaji pun tidak banyak. Bukannya naik 100%.

Namun gaji adalah pendapatan yang paling asas untuk semua.

Tuan dapat mula urus duit gaji dengan langkah kanan melalui Tutorial Online Panduan Cashflow, sila klik link di bawah untuk info lanjut:

www.panduancashflow.com

2. Pendapatan Dari Bisnes

Kembali kepada Dr Hans tadi.

Pada masa yang sama, beliau juga membuat locum, di klinik milik kawan-kawan pada masa tertentu. Maka itu adalah pendapatan dari bisnes beliau.

Bisnes itu terbahagi dua, perkhidmatan atau jual barang.

Bisnes perkhidmatan adalah menjual masa dan kepakaran. Bisnes jual barang adalah menjual ‘kotak’ dan lebih bersifat komoditi.

Lebih banyak kita menjual, lebih banyak pendapatan yang dapat diperoleh. Bagi seorang pekerja, bisnes ini dapat dibuat secara part-time. Mulakan bisnes tanpa berhutang. Mulakan bisnes dengan apa di tangan sahaja.

3. Pendapatan Dari Pelaburan

Masih dengan Dr Hans.

Hasil dari 2 pendapatan beliau ini tadi, beliau pun membeli dapat menukarnya dalam bentuk harta yang sebenar. Iaitu dengan menguruskan pelaburan sendiri. Pelaburan harta berkembang dapat memberikan pendapatan. Pendapatan pelaburan ini bersifat pasif.

Contoh pendapatan dari pelaburan adalah seperti:

  • Dividen dari syarikat-syarikat saham yang dibeli di Bursa Malaysia.
  • Agihan pendapatan dari unit amanah saham.
  • Hasil sewa dari hartanah

Selain dari memperoleh pendapatan, harta berkembang ini juga dapat dijual sekiranya perlu.

Tuan dapat mula urus pelaburan Nota Pelaburan Untu Pelabur Baru, sila klik link di bawah untuk info lanjut:

www.laburduit.com

Pelbagai Sumber Pendapatan Lebih Baik

Tuan patut menambah pendapatan lain.

Bermula dengan kecil, lama-lama pendapatan tersebut dapat membesar.

Misalnya tuan memperoleh gaji sebanyak RM 3,000. Pendapatan bisnes dan pelaburan masih 0. Tuan pun bermula kecil-kecilan.

Nanti selepas beberapa tahun, gaji bertambah menjadi RM 4,000. Pendapatan bisnes RM 3,000 dan pendapatan pelaburan RM 1,000 sebulan. Ketika itu pendapatan tuan telah menjadi RM 8,000 sebulan. Tuan juga sudah dapat berfikir-fikir untuk berhenti kerja. Jika mahu terus bekerja pun boleh. Itu pilihan.

Kursus Pengurusan Kewangan Peribadi di Tempat Kerja

Sekiranya tuan mahu mengadakan kursus pengurusan kewangan peribadi untuk kakitangan organisasi , pejabat , jabatan sila berhubung dengan kami, AFIQ Training & Advisory melalui talian 0392079780 untuk mendapatkan sebut harga.

Atau, hantar emel ke info[@]afiqtraining.com dan sila maklumkan nama, jawatan, organisasi, no telefon dan keperluan latihan yang organisasi tuan perlukan.

Comments on this entry are closed.