Apa Yang Menyebabkan Gen-Y Memilih Unit Trust Dari Membeli Saham ?

jenysaham

Cuma 9% yang membeli saham secara terus.

Mengikut kajian yang dibuat oleh Asian Institute Of Finance.

Apakah puncanya ?

Kalian boleh memberikan pendapat dalam ruang komen.

About the author: Tidak ada masa urus pelaburan sendiri? Jika ya, sila klik sini — Konsultansi Pelaburan

9 comments… add one
  • Nadmin Oct 22, 2015

    Mungkin sebab unit trust ni ada ejen yg sentiasa cuba mendekati generasi ini. Buka booth di kawasan tumpuan contohnya.
    Lagi satu mungkin x blh nak bagi komitmen utk urus sendiri saham. Dgn unit trust, kepercayaan diletakkan kepada ejen utk uruskan pelaburan mereka.

  • hafiz Oct 22, 2015

    Kurang pendedahan, malas membaca, dan takut mengambil risiko.
    Kalau rajin membaca dan rajin berguru, modal rm2000 dah boleh buat keuntung sehingga rm 1000. Sprti kejatuhan harga stok air asia baru2 ni. Hehe

  • Bijen M. Oct 22, 2015

    Sebab boleh utilize EPF maybe?

  • solihin Oct 22, 2015

    sebab most of Gen.Y tidak ada knowledge about investment in Shares (termasuk saya). Sometimes, we always thought this investment is only for corporates, VIP, businessmen, etc.

  • amirfazwan Oct 23, 2015

    taknak risiko.
    malas nk fikir, just masuk duit, hujung tahun collect profit.
    😛

    kurang ilmu pelaburan saham juga salah satu punca.

  • fahimy Oct 23, 2015

    punca: malas membaca dan malas mengkaji….

  • faizul Oct 23, 2015

    kita ada mindset yg di instilled secara subconsciously yang saham itu susah nak dipelajari, susah nak control, pelaburan hanya untuk orang bisness, kene pegi bisnes skool baru bole main saham, bole lingkup 100% etc2… jadi bila ada datang satu org yang berkata “its ok bro, u just gimme ur money and i will manage it”, umpama ada jalan mudah untuk melabur tanpa rasa ragu2.

  • azrai Oct 29, 2015

    1. Pertama sekali risiko, yang kedua risiko, yang ketiga pun risiko.
    4. Tak tahu cerita turun naik saham.
    5. Main saham ikut2 orang. Sama macam beli emas, rumah untuk pelaburan sebab ikut orang semata.
    6. Takde duit (cash form) nak beli saham sebab tiada simpanan (disiplin takde)
    7. Tahu ASB aje sebab tu loan. Pandangan pendeknya bayar sebulan RM200 nanti dapat RM20k lepas 15 tahun.
    8. Spekulator yang main saham ni lagi ramai daripada genuine investor tu yang lagi bahaya.
    9. Saham yang bagus2 mostly harga tinggi.

  • safira Oct 30, 2015

    Gen-Y ni kebanyakannya anak2 FELDA yang dah terlingkup tengok saham daripada RM4.50 naik ke RM5.30 dan sekarang jatuh ke RM1.76. Tu yang tak mau main saham.

Leave a Comment