Apa Itu Riba ?

Riba.

Secara bahasa bermaksud kenaikan.

Namun, bukan semua kenaikan itu adalah riba. Ada juga kenaikan yang dibenarkan.

Riba haram kerana ada larangan yang jelas dalam Quran dan juga hadis.

Proses pengharamannya berlaku selama 4 peringkat, sama seperti pengharaman arak. Bermula dari 1) ayat 39 surah Rum, 2) ayat 160-161 surah an-Nisa’, 3) ayat 130 surah ali-‘Imran sehinggalah ayat terakhir yang mengharamkan riba secara mutlak iaitu:

Orang-orang yang memakan (mengambil) riba itu tidak dapat berdiri betul melainkan seperti berdirinya orang yang dirasuk Syaitan dengan terhuyung-hayang kerana sentuhan (Syaitan) itu. Yang demikian ialah disebabkan mereka mengatakan: Bahawa sesungguhnya berniaga itu sama sahaja seperti riba. Padahal Allah telah menghalalkan berjual beli (berniaga) dan mengharamkan riba.

Oleh itu sesiapa yang telah sampai kepadanya peringatan (larangan) dari Tuhannya lalu dia berhenti (dari mengambil riba), maka apa yang telah diambilnya dahulu (sebelum pengharaman itu) adalah menjadi haknya dan perkaranya terserahlah kepada Allah dan sesiapa yang mengulangi lagi (perbuatan mengambil riba itu) maka mereka itulah ahli Neraka, mereka kekal di dalamnya.

(al-Baqarah: 275)

Riba bukan sahaja melibatkan 1) pinjaman dan hutang, tetapi ada juga 2) riba berkaitan jual beli.

Dalam al-Quran, pengharaman riba merujuk kepada riba dalam hutang piutang. Manakala menerusi hadis-hadis, Nabi Muhammad (berselawatlah kamu) menerangkan riba dalam jual beli. Antara hadis yang menerangkan mengenai riba dalam jual beli adalah hadis ini:

Emas dengan emas, perak dengan perak, gandum dengan gandum, barli dengan barli,  kurma dengan kurma, garam dengan garam, (ditukarkan) sesama jenis, pada kadar yang sama, secara tunai (spot), sekiranya berlainan jenis, maka jual belilah sesuka hatimu selama mana ia adalah pertukaran tunai.”

[Muslim, Abu Daud, al-Nasai, dan Ahmad].

Riba berkaitan pinjaman dan hutang adalah riba yang sangat jelas dan lebih mudah difahami, sejak zaman Aristotle, zaman Arab Jahiliyyah sampailah zaman Facebook.

Manakala riba jual beli ini adalah sesuatu yang baru. Hanya selepas Islam datang, barulah ada larangan ini. Maksud hadis di atas dapat disimpulkan dalam rajah-rajah sebelum ini dan berikut:

riba2

Maksudnya, nak beli emas dengan emas, perlu sama kuantiti dan dibuat secara tunai. Begitu juga beli perak dengan perak, gandum dengan gandum, barli dengan barli, garam dengan garam dan juga kurma dengan kurma.

Manakala, beli emas dengan perak dapat berbeza kuantiti tetapi mesti dibuat secara tunai.

Zaman Nabi Muhammad (berselawatlah kamu) berlaku riba.

Zaman kita juga, berlaku riba.

Hukum riba adalah antara syariat terakhir yang disempurnakan. Malah, dalam khutbah perpisahan Baginda, pada 9 Zulhijjah pada tahun ke-10 Hijrah di Lembah Uranah, hal ehwal riba ini ada disebut.

Riba ini adalah satu persoalan yang teknikal lebih-lebih lagi melibatkan transaksi kewangan zaman moden. Justeru, bukan semua orang, termasuk para ustaz dapat memahami persoalan riba dengan baik.

Antara keperluan ilmu utama dalam hal riba pada zaman kini adalah 1) memahami fiqh muamalat seperti yang dibahaskan dalam buku-buku fiqh klasik,  dan, 2) memahami ilmu kewangan moden.

13 comments… add one

 • shauq May 6, 2010

  tq.

  • NE Nov 9, 2011

   Pada pendapat aku, selagi wang kertas digunakan, selagi itu sistem riba tak leh nak elak.. walaupun kita ada perbankan islam. kalau jual beli mesti sama nilai baru tak riba… cth org Amerika keje satu jam dapat 100 dollar kita kat malaysia kena keje 3jam baru dapat 100 dollar walaupun kerja yang sama… so memag duit kertas tu tak sama nilai dia, dan sememag nye riba.. selagi pakai wang kertas tak yah la susah nak pikir pasal perbankan islam… mustahil

 • matjoe May 6, 2010

  Berat entry ini. Cas Perkhidmatan (mcm loan PTPTN) adalah tidak sama dengan riba, betul ke??

  • Ludfi Feb 8, 2012

   Cas perkhidmatan? RIBA kesemuanya itu… jangan percaya istilah nak menghalalkan yang haram… Bank ISLAM menggunakan perkataan PEMBIAYAAN untuk ganti pinjaman… Fikirkanlah…

 • adzim May 7, 2010

  saya cadangkan kita kupas persoalan pakdi dulu.

  kenapa kita nak tukar emas dengan emas sekiranya kita memang dah ada emas?

  orang menukar kapas dengan daging kerana dia mahukan daging, dan orang yang mempunyai daging mahukan kapas, pada waktu itu, sekiranya tidak dilaksana secara tunai, nilai dan keperluan akan berubah…

  jet pejuang sukhoi telah dibeli dengan minyak sawit, salah satu komoditi malaysia. Tetapi tidak tunai… dalam keadaan ini kita telah menetapkan kuantiti tong.. apakah bersih dari riba’?

  i

  • amat Feb 5, 2014

   sukhoi tukar dgn minyak sawit secara kredit atau bayar secara beransur-ansur tu tak riba sebab sukhoi tu bukan mata wang, emas, perak dan brg2 ribawi yg lain. jadi boleh bayar secara kredit. tak riba la kan jawapannye.

 • Amin007.Ledang May 13, 2010

  kalau nak buat tukaran secara terus,
  adalah lebih baik ada satu benda yang semua orang ada
  dan suka ada benda tu

 • pakdi May 14, 2010

  @matjoe, kurang jelas soalan tu.

  @adzim, nak buat barter boleh, cuma 6 item tu ada syarat yang ketat. sukhoi barter dengan CPO takde masalah.

  @amin, betul. sebab tu perlu ada sistem matawang. Hadis ini juga adalah berkaitan matawang.

 • Azizi Zulkefli May 18, 2010

  Pakdi, artikel ni ingatkan aku masa blajar Transaction in Islamic law & QH masa kat UIA dulu. Tapi setuju, ekonomi berasaskan riba perlu diperangi, ekonomi berlandaskan syariah mesti diangkat.

 • Ludfi Feb 8, 2012

  Kesemua pinjaman atau pembiayaan bank adalah haram termasuk sekali dengan Bank islam. Tidak ada bisness hutang dalam ISLAM… 1 dinar emas untuk 1 dinar emas… tak boleh lebih..

  Adakah bank ISLAM tidak mengamalkan Fractional Reserve Banking (FRB) sistem? Bank ISLAM adalah tertakluk dibawah akta bank islam 1983.Semestinya Bank ISLAM akan guna FRB ini…

 • siti mariam bt che hassan Jun 24, 2013

  salam pakdi.tuan pernah dengar tak pelaburan Future Barrel. Saya mohon bantuan tuan, pelaburan ni dah semakin meluas cuma saya takut ia bukan halal. Boleh tak tuan tolong selidik untuk saya, saya amat kurang arif. saya mohon jawapan tuan dengan segera. Semoga dengan pertolongan tuan dapat membantu kami yang dalam confius

  • safirah sabri Aug 22, 2013

   saya ingin juga tahu…

 • sabree hussin Sep 15, 2014

  jerat riba zaman moden makin licik. pening den nak trace ke”riba”an sesuatu sistem pinjaman, perniagaan mahupun urusniaga tu

Leave a Comment