Apa Itu Bitcoin ?

bc

Bitcoin adalah cryptocurrency.

Atau dalam bahasa lebih mudah, matawang digital (digital currency).

Bitcoin dicipta oleh ‘Satoshi Nakamoto’ pada Januari 2009. Berbeza dengan virtual currency, Bitcoin boleh digunakan sebagai medium pertukaran untuk memiliki sesuatu barang dan perkhidmatan dalam dunia sebenar. Sudah tentu oleh oleh mereka yang menerima bitcoin sebagai mode of payment.

Bitcoin juga adalah digital currency yang bersifat decentralized. Maksudnya, tidak seperti Ringgit Malaysia yang dikawal oleh Bank Negara Malaysia (BNM), Bitcoin tidak ada financial regulator seperti BNM. Memandangkan ia adalah decentralized digital currency, ada satu aktiviti penting yang membolehkan bitcoin ini berfungsi dengan baik sebagai matawang iaitu bitcoin mining.

Bitcoin Sebagai Pelaburan ?

Setakat ini saya tidak pernah terlibat dalam apa-apa transaksi Bitcoin.

Dan saya lebih melihat Bitcoin sebagai medium of exchange.

Memetik kata-kata Warren Buffett:

Whether the currency a century from now is based on gold, seashells, shark teeth, or a piece of paper (as today), people will be willing to exchange a couple of minutes of their daily labor for a Coca-Cola or some See’s peanut brittle. In the future the U.S. population will move more goods, consume more food, and require more living space than it does now. People will forever exchange what they produce for what others produce.

Sekiranya ia adalah aset pelaburan sekalipun, maka sudah tentu rule of investment terpakai. Antaranya, berhati-hati dengan peluang yang menjanjikan dapat menjadi jutawan bitcoin dengan sekelip mata.

Bitcoin Halal Atau Haram ?

Ada situasi dapat berlaku.

  • Sekiranya Bitcoin sudah disepakati sebagai matawang. Maka sudah tentu hukum Shariah bay’ sarf diguna pakai. Hukumnya sama seperti jual beli emas, perak dan duit kertas.
  • Sekiranya Bitcoin ini akhirnya menjadi komoditi digital sahaja, maka jual beli lah sesuka hatimu.

Kita tunggu sekiranya Shariah scholar membuat penyelidikan mengenainya.

Bagaimana Untuk Memulakan Aktiviti Jual Beli Bitcoin di Malaysia ?

Saya mencadangkan kalian bermula di sini.

Iaitu dengan membaca artikel mengenai Bitcoin yang disediakan oleh Suraya menerusi laman blognya RinggitOhRinggit.

–> Everything You Should Know about Bitcoin in Malaysia, as a Newbie

Kalian juga dapat berkongsikan info berkenaan Bitcoin dalam ruangan komen.

About the author: Suzardi Maulan, seorang Islamic Financial Planner. Sekiranya tuan-puan mahukan konsultansi kewangan & pelaburan sila klik link ini: Konsultansi Kewangan

14 comments… add one
  • Suraya Jul 18, 2016

    Terima kasih Pakdi link article saya!

    -Suraya dari RinggitOhRinggit 🙂

  • Husni Faiz Jul 19, 2016

    2nd Yeah!
    Bitcoin better than duit kertas. My drone service also accept bitcoin as mode of payment.

    – Husni Faiz dari aerialphoto.my

  • ketupat Jul 26, 2016

    Bitcoin is another asset class which is very nice to have, untuk masa depan kita perlu bersedia dari sekarang, perubahan dunia tak menunggu kita.

  • darth colbert Aug 3, 2016

    Thank for having the BM version…

  • Riandy Aug 4, 2016

    Dah hampir setahun setengah sy menggunakan bitcoin…utk jana income dan bayar bil…best…
    Saya menerima Bitcoin pada yg nak bayar bil dan semua topup anda…

  • chemie Aug 4, 2016

    Halal tak bitcoin tuan…ada unsur judi, riba dan gharar tak

    • riandy Aug 8, 2016

      bitcoin adalah medium matawang…sama seperti usd myr yg lain…diperdagangkan di platform matawang spt poloniex…kraken…bitx….hanya bitcoin dalam bentuk digital…tiada physical…tapi secure…transaction sama seperti online banking…duit berpindah tangan tapi didalam digital(maya) …ada rekod didalam big ledjer…

      • chemie Sep 9, 2016

        ye la tuan…

        halal, haram atau harus tuan

  • Isahaaq Aug 10, 2016

    Good evening

    I have heard people saying if you start a minimum investment of RM30k to buy Bitcoins. Then every week you will get one Bitcoin credited to your wallet as a dividend. Which means I will get 4 BTC a month.

    Is this something that you have heard before or am I hearing the wrong thing?

  • Tom Hagen Sep 17, 2016

    salam kenal pakdi saya salah satu pengguna bitcoin di indonesia, saya mau tanya, apa di malaysia sendiri hingga saat ini sudah ada hukum halal atau haramnya bitcoin ini pak?

    regrads,
    matauangs.com

  • izz Nov 1, 2016

    Assalamualaikum, sy share cerita saya ya,
    Altenatif selain simpan RM, saya juga membuat simpanan dengan convert RM ke bitcoin.
    selain itu bitcoin juga bole dibuat jual beli di internet.
    kini saya bole convert dari bitcoin wallet ke RM dan masuk terus ke akaun maybank saya. bole juga buat mining sendiri jika mampu, tujuan nya utk kembangan duit/bitcoin. kalau xmampu, bole join bitcoin miner yang ada di luar, cuma kene hati2 dalam mencari/ join bitcoin miner sbb ade yg scam. ade juga company yg buat skim cepat kaye dgn gunakan bitcoin, yang tu kene hati2 la.. jgn join..
    kite buy bitcoin, dan buat jual beli, dan mining.
    bit coin ni harga nye makin naik.. x mcm RM makin turun.
    untuk mining diluar, biase kita perlu beli ikut kh/s, mh/s iaitu power proses.. untuk buat mining sendiri perlukan server dan kos elektrik yg tgi, jd utk hadapi masalah ni, saya guna bit coin miner diluar. mereka telah setup serverfarm khas utk mining (umpama melombong emas)
    wallet sy pakai bitx.

    semoga bermanfaat

  • kubicoin Jan 10, 2017

    Terima kasih di atas perkongsian tentang bitcoin. Saya pun baru mula nak kenal dengan bitcoin ini. Untuk buat mining bitcoin sendiri kosnya amat tinggi. Sebab itu ada company yang buat service untuk cloud mining. Memang kena hati-hati pilih company yang trusted. Tapi di Malaysia sekarang ni pun dah ada company yang buat mining bitcoin dan memang trusted. Tapi sebelum ambil keputusan untuk join mining bitcoin adalah lebih baik ambil tahu serba sedikit tentang bitcoin

Leave a Comment