Akaun Pelaburan Emas

gol

Akaun pelaburan emas merupakan pilihan lain.

Iaitu bagi mereka yang ingin melabur emas tetapi tidak mahu menyimpannya secara fizikal.

Maklumlah untuk peringkat awal, mungkin tuan puan tidak perlu pening bagaimana untuk menyimpan emas fizikal tersebut. Tapi kalau nilai emas itu dah mencecah belasan ribu, puluhan ribu malah ratusan ribu, sudah tentu kita semua risau nak simpan emas-emas tersebut.

Maka, akaun pelaburan emas mampu mengatasi hal tersebut, malah ready buyer iaitu bank, sentiasa ada selagi mana bank itu wujud.

Di Malaysia, ada 2 jenis akaun pelaburan emas.

 1. Akaun pelaburan emas patuh Shariah
 2. Akaun pelaburan emas konvensional

Untuk pilihan (1) ada dua bank yang menawarkannya iaitu Kuwait Finance House dan al-Rajhi Bank. Manakala untuk pilihan (2) ada beberapa bank yang menawarkannya.

Perbezaan

Sudah tentulah ia melibatkan riba atau tidak.

Halal dan haram.

Sebelum mana-mana akaun pelaburan emas patuh Shariah dapat ditawarkan, pihak bank mesti beli dulu emas tersebut. Dan jualan terhad ke atas jumlah emas yang ada sahaja. Serta berlaku secara tunai. Cuma selepas membeli emas tersebut, bank dapat simpankannya bagi pihak tuan, atau tuan ambil dan simpan sendiri.

Manakala, untuk akaun pelaburan emas konvensional, emas fizikal hanya diperoleh setelah pelanggan memintanya sahaja, dan itu pun tertakluk kepada polisi bank. Maksudnya, pembelian emas fizikal tidak berlaku, hanya teka turun naik harga sahaja.

Lagi Post Menarik

48 comments… add one
 • samshul munir bin muhamad May 18, 2010

  salam…saya tak berapa mahir dalam pelaburan emas ini. kalau emas dari KFH ni digadaikan dengan AR RAHNUR bank rakyat diterima tak? mcamana bentuk emas tu yek..

 • zuhdi May 18, 2010

  Terima kasih pakdi kerana mengulas lg berkaitan dengan isu ni,
  InsyaAllah dalam masa terdekat ini saya akan mula membuka akaun KFH Gold Account-i.

 • matjoe May 18, 2010

  lepas ni aku akan beli dekat KFH. haha aku taip KFC mula2….

 • mamaimantachi May 18, 2010

  insyaallah… saya akan transfer GIA saya ke KFH. Terima kasih banyak bagi maklumat yg penting ini.

 • pakdi May 18, 2010

  @samshul, emas dalam bentuk wafer. 1g, 5g, 10g, 50g. Kena tanya Bank Rakyat sendiri mengenai ar-Rahn mereka, kalau mahu gunakan wafer emas KFH ni.

  Kepada yang lain, apa-apa pun sentiasa buat assesment keadaan kewangan masing-masing.

 • Imran Malik May 19, 2010

  salam pakdi. saya rasa emas adalah antara aset murah yg boleh dimiliki berbanding rumah ataupun tanah. tapi sayangnya kalau emas sebagai aset, ianya macam tak menyumbang kepada cashflow; just sbg simpanan sahaja la kan. So ada tak jenis atau apa apa aset lain yg murah dimiliki dan menyumbang kepada cashflow ?

 • pakdi May 19, 2010

  @Imran Malik, betul. Emas tak bagi cashflow, hanya capital gain. Sebab itu para pembaca blog saya, ditekankan faham objektif pelaburan terlebih dahulu sebelum mula melabur. Keadaan kewangan kita semua berbeza. Jangan melabur kerana orang lain pun melabur tanpa memahami tujuan dan objektif.

  Aset lain yang murah malah “percuma” ada dalam diri masing-masing iaitu menerusi akal fikiran dan kelebihan diri sendiri yang Allah swt bagi. Saya cuma belanjakan kurang dari RM 300/setahun untuk blog ni dan pulangannya, alhamdulillah.

  • hana Nov 29, 2012

   Btul.. Pakdi tolong la sy juga utk mnjd spt itu. Pepun sy suka ilmu yg ada disini..

 • NoRE May 19, 2010

  off topic.dah baca pasal ni ?

  http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2010/05/because-muslims-dont-know.html

  Pakdi: Nak aku jawab ke ?

 • ikanbilis May 19, 2010

  saya pun kurang ilmu dan TIMBUL PELBAGAI PERSOALAN AKAN HUKUMNYA lebih-lebih lagi konsep simpanan emas.tabungan emas dan pelaburan emas…dari segi teknikal,muamalatnya dan mahu menjana keuntungan dan konsep untung rugi sebagaimana berniaga…hukumnya asal harus tetapi tidak kena cara dan teknikalnya maka hukumnya berubah…jadi kena hati2 untuk kita tidak terjebak dengan muamalat tidak islami…

  apa yang saya faham atau mungkin saya tersilap faham…SIMPAN EMAS UNTUK WAKTU@ZAMAN SUSAH sebagaimana orang tua dulu2 beli mas…kerana nilai emas tetap dan tidak susut ditelan zaman…contoh beli kereta akan susut nilai untuk jual balik tetapi emas tidak akan susut nilai jika rm10 masa dibeli maka bila jual balik pun masih sama rm10 tidak kira zaman dan diterima seluruh dunia…

  untuk mendapat untung sebagaimana pada tempoh tertentu dan kita tidak akan jual pada nilai pasaran emas turun pada masa,zaman dan faktor-faktor lain seperti peperangan .kebuluran dan krisis2 lain atau trun naik graf dek spekulasi dan persepsi pada peribadi saya jika tidak silap lari dari konsep simpan emas or tabungan emas…apabila dikatakan BERMAIN EMAS maka wujud spekulasi dan naik turun graf…konsep pelaburan harus ada risiko UNTUNG DAN RUGI…sebagaimana berniaga…kalau pelaburan emas ada konsep untung rugi ke?

  tolong perbetul jika silap faham…

 • Amin007.Ledang May 19, 2010

  cashflow atau capital gain???
  kedua-dua kena ada ker pakdi???

 • ikanbilis May 19, 2010

  to amin007

  bergantung kepada keperluan dan kehendak masing2….ado kedua2 lagi bagus…

 • Saudagar Gaharu May 20, 2010

  Kalau di Kelantan, kebanyakan mereka melabur dengan beli barang kemas dan pakai sampai penuh lengan.

 • zamri May 20, 2010

  gold KFH jika dibuka cover, utk apa2 tujuan sama ada nk gadai ke, KFH dah tak terima gold wafer tu. mereka tidak lagi mahu membeli balik.

  jadi kalau dah buka tu, faham2 jelah. jual kat kedai emas je lah.

  boleh rujuk blog en.syukur utk matlumat lanjut. google je ‘jutawanemas’ nnt jumpa blog tu. pakdi tak bg letak link dlm ruangan komen… hehe

 • haqqani May 20, 2010

  hope that KFH wll expand his business to other region..right now only hv in KL, Klang, Penang, JB & Kuching

 • yusri May 24, 2010

  salam, nak tanya..saya berminat dgn KFH ni..leh tau x ni nilai labur 10g dalam RM…bleh tolong guide x..

 • pakdi May 25, 2010

  @yusri, boleh tengok harga emas semasa di website KFH. Ada harga belian / jualan. Rujuk harga jualan untuk tahu kos pembelian kita.

 • shera Jun 26, 2010

  saya dah beli emas from KFH :)

 • Hero Sep 13, 2010

  Salam pakdi, hasil drpd kajian sy, sy dapati simpanan harta dlm bentuk emas yg terbaik adalah melalui pembelian emas fizikal melalui Public Gold (Public Fine Gold International Sdn Bhd – Public Gold berbeza dgn Public Bank Gold Investment Account) kerana boleh dicagarkan di Ar- Rahnu, perbezaan jualan dan belian yg kecil, dan mudah di jual beli melalui agen di seluruh Malaysia. Berbeza dengan emas KFH Gold Account-i yg tidak boleh dicagar serta terdapat di negeri tertentu sahaja. Tetapi….

  sy tidak pasti sama ada jual beli emas fizikal Public Gold adalah patuh shariah ataupun tidak. Boleh tak pakdi atau sesiapa sahaja tolong jelaskan? Terima kasih.

 • JY Sep 13, 2010

  KFH – Cam Samer dengan GIA ajer

  Product Features and Benefits

  1. Own and trade in Gold without the necessity to hold on to the physical commodity
  Make the most of commodity price fluctuations with the peace of mind that you have the option to not hold on to the physical commodity.
  2. Ease of purchase
  Deposit or purchase can be arranged via a direct debit transaction from your KFH Savings Account-i or KFH Current Account-i.
  3. Affordable initial deposit
  Open an account with an initial deposit or purchase of 10 grams of Gold.
  4. Withdrawal or sell at the Bank’s purchase price of gold
  The amount of withdrawal is equivalent to the amount of gold sold based on the Bank’s buying price for gold.

  Eligibility

  * Personal Account holders must be 18 years, or above.
  * Non-personal account holders such as companies, associations, clubs, societies, professionals and government agencies.
  * Minimum deposit:
  o Personal Account Holders
  Initial deposit, or purchase of 10 grams of Gold, with subsequent purchase or deposit of 5 grams each. (Deposit or purchase can only be in multiples of 1 gram)
  o Non- Personal Account Holders
  Initial deposit, or purchase of 50 grams of Gold, with subsequent purchase or deposit of 5 grams each. (Deposit or purchase can only be in multiples of 1 gram)

  Types of Account

  * Personal Account
  * Non-personal Account

  Terms and Conditions

  Subject to terms and conditions. The bank reserves the right to review and change the above features and benefits, as it deems necessary.

 • suhanna Jan 25, 2011

  salam.saya dah locking public gold.bila baca website tak syariah compliant.so mcmana nak buat bila terlibat dgn riba ni..

 • budakbijok Feb 19, 2011

  mcm mana ngan cimb bank….sbb bank tuh ada buka akaun gold….adakah ia ikut syariah atau tak?

 • LB Mar 9, 2011

  saya rasa emas dari public gold, ok tapi cara pembelian mestilah menepati syariah. Beli on the spot terus dapat emas fizikal. Dlm islam lock harga tidak dibenarkan, salah satu riba.

 • dinsblog Mar 15, 2011

  memang mudah simpan dalam bentuk saving…tak payah pening2 pikir pasal hilang.

 • nurul Apr 6, 2011

  Salam, saya baru jer nak join gold investment ni…
  boleh sesiapa terangkan? saya sedikit confius…
  jika kiter hanya ke selected brach maybank yang mempunyai emas utk ditukarkan, adakah ia mengikut syariah?atau masih tidak…
  minta tunjuk ajar yer?

  • pakdi Aug 23, 2011

   Kalau tak mahu pegang emas fizikal, akaun di KFH adalah yang terbaik (halal)

 • hero Aug 16, 2011

  Salam. Saya berminat gak dgn emas ni. Tapi yg tak bestnye, bank atau sykt yg boleh buat urusniaga emas fizikal ni… beza hrga belian dan jualan agak tinggi. Rm 7 ke atas utk 1g. Kita beli mahal, tp jual balik murah je. Kalau 100g…dah rm700 lebih mrk makan…cekik darah betul. Islamik ke namanye tu? Trpaksa tunggu berbulan2 tunggu hg emas naik utk cover beza hg belian dan jualan tu. Ni dah merugikan pembeli…tu tak kira riba ke tu? Minta ulasan orang yg arif. Wssalam.

  • pakdi Aug 23, 2011

   Tidak ada riba.

 • norehan Sep 1, 2011

  salam,

  buat ketika ini satu-satunya bank yg mengikut hukum syarak dan menawarkan akaun gold ialah Kuwait Finance House. Memang kita nk kaya dan berharta, tetapi berkatnya kita nak juga.

 • nik Nov 3, 2011

  saya ingin tahu tentang hukum fatwa forex trading ,,,,halal atau haram

 • kamarul Nov 10, 2011

  Assalamualaikum,

  Mungkin ada yang terlupa yang KFH ada mengenakan syarat minimum 2gram tidak boleh dikeluarkan dari akaun emas nya oleh pelabur..Contohnya,Sedangkan dalam Islam jika Si A membeli 10gram maka dia berhak membawa balik atauboleh mengeluarkan bila bila masa saja jumlah 10gram tu,bukannya hanya 8gram..Bukankah itu termasuk dalam riba nasiah kerana berlaku penangguhan disitu??Tolong jelaskan..

  • Pakdi Nov 10, 2011

   Kita boleh keluarkan semua 10 gram tersebut. Tiada masalah, minta sahaja dan akaun tersebut akan ditutup.

 • shamsul Dec 6, 2011

  Pakdi, boleh terangkan tentang urusan pembelian public gold dari public gold.com.my tak? adakah caranya mematuhi syariah?
  i. cara dealer lock price. iaitu dealer di benarkan oleh publicgold untuk lock the price kerana harga nya berubah setiap 10 minit. (kalau nak kira, harga emas di web lain pun berubah tapi tidak bertukar secepat itu).
  2. pembayaran secara online iaitu dah di bayar menerusi atm transfer, internet banking, baru ke ofis mengambil emas fizikal on the spot.

 • saiful Jan 18, 2012

  oh sangat bermaklumat, tq pandi.

 • Noryatimah Mar 20, 2012

  As salam Pak Di,
  saya ingin tahu tentang status pelaburan dan pembelian emas melalui Public Gold..
  1. Adakah ianya menepati kehendak syariah dan dibolehkan dalam Islam.
  2.Adakah dibolehkan untuk ‘lock price’ dan apakah pandangan Islam tentang tempoh bayaran balik jualan yang begitu lama terpaksa ditunggu oleh pembeli yang menjual balik unit trust mereka kepada pihak bank semula.

  Sekian terima kasih

 • fitrisinan Jul 11, 2012

  terima kasih pakdi atas perkongsian ini. sy mmg tgh mencari hujah2 yang menyokong buku simpanan emas selain KFH adalah haram. Public mmg dah lama tolak tepi. Hujah pakdi berkenaan kenapa buku simpanan emas Maybank jatuh haram agak meyakinkan dan logik.

 • affirul Jun 17, 2013

  salam,

  tertarik dengan informasi yang amat berguna. Alhamdulillah, info berkenaan memberi pencerahan yang sewajarnya. bagaimana dengan Al rajhi Gold investment? adakah ia shariah compliant? mengikut informasi, mereka juga menawarkan emas fizikal yang boleh dikeluarkan atau disimpan oleh mereka? sekiranya halal, apa kelebihan antara Al Rajhi dan KFH? sekiranya tidak halal, apakah sifat Al rajhi yang menjadikannya tidak halal.. Terima kasih.

 • wani May 23, 2015

  cawangan kuwait bank ni kt mn?nk bukak akaun tp xtau kt melaka ad ke tak branch dia

 • Amir Sep 18, 2015

  “Saya ulang, emas sifat asalnya bukan untuk pelaburan”

  kalau beli emas fizikal waktu harga rendah dan jual waktu harga tinggi boleh ke tak?
  halal ke haram?

Leave a Comment