Ada Profesor dari Rusia kata Gold Bubble yang Sedang Berlaku Hari ini akan Burst pada May – Jun 2011

goinf

Nota dari Pakdi:

Ini adalah pandangan sekumpulan penyelidik dari Rusia, berdasarkan kajian mereka. Tiada siapa yang tahu masa depan. Ia bukan 100% fakta, tetapi an informed opinion.

Ini bukan saranan buy or sell kepada pembaca pakdi.net

***

This working paper analyzes the gold price dynamics on the basis of methodology developed by Didier Sornette. Our calculations indicate that this dynamics is close to the one of the “bubbles” studied by Sornette and that the most probable timing of the “burst of the gold bubble” is April – June 2011. The obtained result has been additionally checked with two different methods. First of all, we have compared the pattern of changes of the forecasted timing of the gold bubble crash with the retrospective changes of forecasts of the oil bubble crash (that took place in July 2008). This comparison indicates that the period when the timing of the crash tended to change is close to the end, and the burst of the gold bubble is the most probable in May or June 2011. Secondly, we used the estimates of critical time for the hyperbolic trend (that has been shown in our previous publications to be typical for many socioeconomic processes). Our calculations with this method also indicate May – June 2011 as the most probable time of the burst of the gold bubble. Naturally, this forecast should not be regarded as an exact prediction as this implies the stability of the finance policies of the USA, European Union, and China, whereas a significant intervention of giant players (like the Federal Reserve System, or the Central Bank of China) could affect the course of the exchange game in a rather significant way. We also analyze possible consequences of the burst of the “gold bubble”.

Muat turun:

1. Log-Periodic Oscillation Analysis Forecasts the Burst of the “Gold Bubble” in April – June 2011 [Artikel yang tidak berapa teknikal]

2. Log-Periodic Oscillation Analysis and Possible Burst of the “Gold Bubble” in April – June 2011 [Artikel yang lebih teknikal]

About the author: Suzardi Maulan, seorang Islamic Financial Planner yang membantu individu untuk memulakan tabung persaraan — Klik sini untuk info lanjut

18 comments… add one
  • duta Feb 13, 2011

    the burst of the gold bubble bermaksud dalam Inggeris mudahnya apa, bang?

    • kadri Feb 13, 2011

      the burst of the gold bubble = pecahnya gelembung (pasaran) emas
      Pada kefahaman saya, harga emas mencapai tahap maksimum kemudian kecebur, meletup lalu merudum jatuh ke paras yg sagat rendah seperti yg berlaku pada tahun 1981.

      Pakdi: adakah perak juga akan mengalami nasib yang sama?

  • pakdi Feb 13, 2011

    Sila dapatkan laporan percuma 2010 kenapa 9/10 pelabur rugi dalam pasaran. Di situ sudah ada penerangan tentang bubble.

  • faizs Feb 13, 2011

    salam.. suka bace blog pakdi.. belajar macam2 dari sini..
    link yang ke2 tak boleh bukak.. boleh tolong recheck tak..
    neway, thanks~

  • aman Feb 14, 2011

    Ini prediction saya plak, pakar ekonomi tak bertauliah.

    Kalau harga emas mula naik selepas bulan 3, maka trend emas akan continue macam dalam tempoh 10 tahun dulu, kejap naik banyak, pastu jatuh sikit. Naik, jatuh dan seterusnya.

    Kalau harga emas terus jatuh selepas bulan 6, maka harga akan terus jatuh hingga berlegar sekitarUSD750 dan USD950. Masa tue takde saper nak pegang emas kecuali……

    Harga akan naik perlahan-lahan hingga mencecah USD 2,500 dalam masa 3 ke 5 tahun.

    Huhu… best tak prediction nie…. hehehe….

    http://www.richdad.com/conspiracy-of-the-rich/index.aspx

  • alhamidi Feb 16, 2011

    fuhh, aman..kalau la prediction ko tu jadi kenyataan..huhu

  • amir Feb 28, 2011

    so kalu camtu, the best time nak beli emas ni lepas Jun/July ke??

    • adzim Mar 3, 2011

      bukan jun/julai.. tapi tunggu dia jatuh..

  • noriz Mar 4, 2011

    pakdi dah bagi ingatan tu….post ni bukan advise utk jual /beli….
    tpi harga emas ari ni mmg dah cukup tinggi pun…hmpir sama dgn 20 tahun lepas.

  • adika Mar 7, 2011

    bagi saya,beli skrg sbb kenaikan nya agak luar biasa sebelum berlaku bubble….bila dh ada petanda nak bubble..cepat2 la kaut keuntungan masa tu….

    Jgn tunggu bila dah betul2 drop baru nak beli..

  • jon Mar 8, 2011

    Melalui kajian statistik & logik,dirumuskan bahawa majoriti peratusan pelabur besar dunia & pemegang dana tidak menyimpan atau melabur dalam emas,,sehingga kini baru tak sampai 30% darinya yg ada pegangan bekalan emas,,sehingga sampai ke tahap pemilikan besar-besaran & peningkatan produk oleh peningkatan aktiviti perlombongan,,saya lebih merasakan ‘buble burst’ gold ini suatu propaganda,,kepentingan & propaganda adalah taktik utk monopoli oleh entiti tertentu,,

  • antupips Jun 24, 2011

    salam sejahtera,

    pada pndgn saya, semua benda yang dijual-beli di dunia ni akan ada masa utk ‘burst’, yelah, bila harga benda tu dah terlalu tinggi, dah tak masuk akal, siapa lagi yang nak beli, kan? Tentu majority akan tunggu sehingga price turun sampai tahap munasabah, baru kita beli balik. Alah, mcm kita boikot harga ayamlah.

    Bg saya lah kan, prediction prof tu berdasarkan sejarah harga emas jatuh mengejut dari USD1,400 (1981) ke USD800 (1983), kemudian trend kejatuhan membawa sehingga USD300 pada 2002. Soalannya sekarang, adakah harga akan jatuh ke tahap terendah semula (USD300) atau ke bawah lagi, dan bila kita boleh beli emas semula?

    Cuba lihat semula graf tersebut. Kita boleh lihat, kenaikan harga mengejut 1977-1981 dari USD400 ke USD1,400 menunjukkan kenaikan yang berdasarkan trend pembeli yang berpusu-pusu membeli disebabkan oleh sentimen pasaran (digalakkan pula oleh kejatuhan nilai dollar & trend membeli emas mcm skrg) semua org berebut-rebut membeli pada satu masa, jadi harga pun naik terpacaklah.

    Apa pentingnya kita membezakan trend sentimen dan trend sebenar? Trend sentimen ialah trend jangka pendek, mcm harga ayam naik masa cuti, kemudian turun semula. Manakala trend sebenar ialah trend jangka panjang, di mana mmg harga naik kerana faktor semula jadi. Biasanya trend semula jadi akan berlaku perlahan-lahan, ketika semua org dah bersedia.

    Jadi mcmna dgn trend emas skrg? Cuba lihat graf tu semasa emas naik dari 1977 hingga 1981: Harga tidak pernah berhenti dari USD400 sampai ke USD1,400. Pada masa ni, ramai pihak yang tak sempat beli emas kerana ia berlaku terlampau cepat dan tak terjangka. Pihak yg membeli pula adalah pihak yg nak short-term profit, maka dia tumpang beli dalam kenaikan tersebut, takut terlepas bot, dengan harapan sempat jual pada harga yang lebih tinggi.

    Oleh sebab tu, ketika harga mencapai USD1,400 pada 1981, ketika harga mula mencari aras stabil, (dan mula jatuh sedikit), semua pembeli mula jual emas secara mendadak. Yelah, diorang ni semua org yg short-term, jadi bila jual diorang akan jual semua. Malah ni terbawa-bawa sehingga 2002 iaitu emas jatuh ke paras stabil USD300, seperti mana asal pada tahun 1972-1977.

    Jadi untuk tahun ni, macamana pula? Ni pndgn saya:

    1) Harga emas akan burst semula di sekitar USD1,400 seperti sebelum ni, kerana ramai pihak yang dah tgk sejarah mcm tu. Pembeli akan berkurang apabila harga sampai aras ni kerana cenderung utk melihat harga jatuh baru beli. Malah org yang dah beli emas pada harga >USD600 juga akan cenderung menjual.

    2) Harga emas akan jatuh sehingga USD300 hingga USD500, dan tidak kurang dari itu. Ketika ini kita akan beli. Trend sebenar emas kita boleh lihat: Terdapat support (harga stabil@diterima umum) sekitar USD200 (1972), USD400(1976) dan USD300(2002). Kesedaran emas dah meningkat dan ‘keteringinan’ membeli pada akhir-akhir ni dah banyak. Kebanyakan pembeli dah pun bersedia dan menjangka untuk membeli sekitar harga tersebut.

    3) Harga emas akan naik semula sehingga mencecah USD1,400 kembali, jika ia berlaku mengejut maka kita akan expect harga jatuh semula, jika berlaku beransur-ansur maka kita boleh lihat ia melepasi harga tersebut. Tapi harga takkan jatuh semula di bawah USD400, sebab pasaran dah bersedia untuk harga tersebut (utk beli).

    Akhir sekali, pandangan saya, tunggu jelah harga sampai USD300-USD500. Lepastu beli.

    Wallahua’lam

  • Pakcik Peon Aug 11, 2011

    Sekarang 11/8/2011 harga emas terus naik. Dah cecah USD1800. Pergerakan turun naik itu biasa tapi Gold Bubble Burst ni propaganda sesat yg tak akan pernah berlaku lagi. Pada ketika Gold Bubble Burst tahun 1981 berlaku dulu adalah bukan kerana keadaan pasar yang normal melainkan manipulasi dari elit dunia. Sekarang permainan ini sedang menuju ke fasa akhir. Emas akan terus naik kemudian diikuti oleh Perak. Selamat tinggal Paper Money.

  • asyraf Aug 22, 2011

    dah tersasar dah ramalan ni..emas makin meroket..

  • adie Sep 6, 2011

    skrg emas dah cecah 1897 usd. apa citer terbaru?

    • antupips Sep 30, 2011

      Tunggu jatuh sampai US$ 1000 kemudian beli.
      Berikut sekadar congakan saya:

      (Jangka Panjang)
      Trend jangka panjang (5,10,15 dan 20 tahun) menunjukkan emas berada pada trend menaik yang kuat dan tak dapat diabaikan, tetapi pembetulan harga (kejatuhan) akan tetap berlaku (yang sedang bermula sekarang).
      Yang dimaksudkan dengan kekuatan trend menaik ini ialah, sekiranya harga emas benar-benar jatuh hingga US$800 per auns, maka ia akan turun sehingga US$200-US$400, dengan itu mengabaikan keseluruhan trend kenaikan selama ini (2007-2011).
      Ini agak mustahil, memandangkan permintaan emas meningkat mendadak menjelang ketibaan 2012, ditambah dengan tekanan umum dan pasaran untuk menjatuhkan dolar dan wang kertas.

      (Jangka Pendek)
      Trend jangka pendek (2 tahun, 1 tahun, 6 bulan) menunjukkan emas akan jatuh sehingga US$1000. Harga tertinggi tahun ini (2011) iaitu US$ 1889.70 pada akhir Ogos lalu ‘berkemungkinan’ telah diuji pada awal September (USD$ 1873.70), maka trend jangka pendek ialah menurun. Harga semasa yang dilihat hari ini telah jatuh pada US$1592.70.

      (Jangkaan dan strategi)
      Saya berpendapat, sekiranya harga emas tidak naik semula hingga $1889.70 dalam tempoh 60 hari dan melepasi harga tersebut, ia akan terus turun sehingga $1000 (lebih kurang). Beli pada harga ini.

      Dijangka selepas itu, prestasi emas akan naik semula ke paras tertinggi ($1889.70) untuk melepasinya. Ini trend jangka pendek, oleh itu mungkin berlaku antara 6 bulan hingga 2 tahun. Apabila berlaku, jual separuh pegangan anda.

      Selepas itu, sekiranya harga emas turun semula, jual semua pegangan anda kerana jika ia berlaku menunjukkan trend jangka panjang emas sudah berakhir (tidak seperti 2007-2011), dan ia akan jatuh sehingga US$400 (seperti dinyatakan dalam pemerhatian trend jangka panjang di atas). Walau bagaimana pun, untuk menentukan titik kepastian di mana perlu menjual pada waktu ini bergantung kepada sub-trend menaik yang akan berlaku selepas emas jatuh ke paras US$1000 dalam 60 hari hingga 2 tahun selepas ini.

      Yang lebih realistik ialah, apabila berlaku kenaikan semula ke paras US$1889.70, ia akan berlegar-legar antara US$1889.70 hingga US$1000 sebelum naik semula.

      Wallahua’lam

  • Afandi Sep 22, 2011

    Salam,

    Emas itu terhad macam tanah juga.

    Nilainya akan terus naik memandangkan wang kertas sudah semakin merosot nilainya kerana di telan inflasi dan juga kegawatan ‘hutang’ oleh negara-negara Barat.

    Sekadar pandangan.

Leave a Comment