4 Panduan Menguruskan Portfolio Pelaburan Dengan Bijak

Pelaburan merupakan satu marathon dan bukannya larian pecut 100 meter. Oleh sebab itu kita perlu mengurusan portfolio pelaburan dengan bijak supaya kita dapat melintasi garisan penamat akhirnya.

1. Tahu Risk Profile Pelaburan

Bila dah nak melabur maka kena tahu sama ada kita merupakan pelabur jenis apa.

  • Agresif
  • Sederhana
  • Konservatif

2. Mempunyai Polisi Pelaburan Yang Customized

Peluang pelaburan itu ada banyak. Mungkin kita membuat pebagai pelaburan dalam ekuiti, fixed income dan derivatives. Jadi apakah polisi pelaburan kita?

Polisi ini bertujuan kita sentiasa dalam laluan pelaburan yang sebenar dan tidak terbabas mengikut emosi, lebih-lebih lagi ketika pasaran sedang jatuh.

3. Sekiranya Pelaburan Tak Menjadi Siapa Yang Yang Dapat Membantu?

Semua pelaburan dalam pasaran modal mempunyai financial intermediaries. Dalam polisi pelaburan anda, siapakah yang mewakili buy side, sell side dan siapa pula yang mewakili diri anda?

Licensed financial planner merupakan salah seorang individu berlesen di bawah Suruhanjaya Sekuriti yang dapat menjadi independent financial adviser pada saat anda memerlukannya.

4. Rebalancing Dari Masa ke Masa

Apabila dah melabur, ianya tidak berhenti di situ sahaja. Pelabur juga perlu sentiasa ambil perkembangan pelaburan tersebut.

Satu perkara yang perlu dibuat adalah memastikan asset allocation sentiasa betul dari masa ke masa. Apabila ada perubahan dalam asset allocation tersebut, maka perlu buat rebalancing.

Kaedah switching adalah satu taktikal yang baik untuk pelaburan unit trust. Pelabur saham juga pun perlu tahu masa yang baik untuk menjual sesuatu syarikat.

Jika tidak ada masa untuk urus sendiri, mungkin kena ambil khidmat licensed financial planner untuk urusan tersebut.

About the author: Suzardi Maulan, IFP merupakan seorang Licensed Financial Planner. Hubungi beliau di www.suzardimaulan.com